Koronavirüs bugünlerde dünyanın dört bir yanında her bireyin hayatını farklı yönlerden etkisi altına aldı. Genel olarak baktığımızda ise bunun sadece bir sağlık krizi olarak kalmadığını görüyoruz. Hepimizi dijital dönüşüme ve yeni bir yapılanmaya itti. Bu yapılanma sürecinden en çok etkilenen kesim ise iş dünyası oldu.
Bu olağan dışı durum ile birlikte değişime en hızlı uyum göstermek zorunda kaldığımız bir süreç yaşıyoruz.
Bütün bu değişimin etkileri neler konusunda sizler için bir liste yaptım.
- Dijitalleşme artık kaçınılmaz olacak ve iş yapmak için ille de bir araya gelmeliyiz mantığı tamamen ortadan kalkacak. Bu durum ise evden çalışmanın aslında işverenler için ne kadar avantajlı olduğunu göstermeye başladı.
- Zoom, Skype, Slack vb. uygulamalar aktif olarak kullanılmaya başlandı. Kafa yapısı olarak buna uzak olan insanlar bile hızlıca adapte olmak durumunda kaldı. Bu tür teknolojilerin ne kadar önemli ve kullanışlı olduğunun farkına varıldığı düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte her şey normale dönse bile insanlar artık daha az bir araya gelip uzaktan da kaliteli iş sonuçları çıkartıyor olacaklar.
- Bu süreçte gözlemlediğim önemli şeylerden biri de öyle uzun uzadıya olan eğitimler hap gibi online daha verimli hale geldi. Evimizin konforunda bir çok eğitime ulaşabildik ne iyi oldu.
- Akşam saatleri daha verimli kullanılmaya başlandı. Online canlı eğitimler, youtube canlı yayın bilgilendirmeleri ve Instagram’da birçok söyleşi yapılmaya başlandı. Hepimiz bireysel olarak kendimize katkı sağlayacak birçok programa katılmaya başladık. Bu durum ilerleyen dönemlerde bireysel olarak alışkanlıklarımızı da değiştirip saatlerimizi daha verimli kullanmaya itecek diye düşünüyorum.
- Güçlü görünen hantal şirketlerin ya da yapıların yanında daha hızlı çözüm üretebilen, uyum sağlayabilen, esnek ve pratik anlamda ihtiyaçlara cevap verebilen yapılar ön plana çıkmaya başladı. Bu durum ise girişimciler için bir ışık tuttu.
- Birçok platform ücretsiz içerik sağlamaya başladı. Zaten halihazırda ücretsiz olan birçok içerik ise görünür olmaya başladı.
- Dijitalleşmenin arttığı bu dönemde satın alma ve tüketim alışkanları değişmeye başladı. Bu birçok sektörü olumsuz etkilerken bazılarının da parlamasına neden oldu. Bu dönemde birçok şirket hızlıca dönüşüm geçirdi. Turizm, hava yolu şirketleri, üretim yapan kurumlar bunda zorlanırken sanal marketler, e-ticaret, sağlık sektörleri büyümeye başladı.
Bu koronavirüs bize en çokta kendi potansiyelimizi görme fırsatı sağladı bence. Hem kurum olarak hem de birey olarak dönüşüm sürecinin o kadar da korkulacak bir şey olmadığını bize gösteren birçok örnek gördük.
Merak ettiğiniz bir şey olursa bana istediğiniz zaman sorabilirsiniz. Haftalık olarak gelen tüm mesaj ve maillerime dönüş yapıyorum.