Bir mülakata çağrılmanın önündeki ilk engelin bir insan kaynakları uzmanı kararı olduğunu düşünüyorsanız, resmin tamamını görmüyorsunuz demektir. kurumsal büyük şirketlerin neredeyse tamamı ve giderek artan sayıda küçük ve orta ölçekli işletmeler, birileri bakmadan önce bir başvuru izleme sistemi (ATS) aracılığıyla özgeçmişlerini filtreliyor.
Bu yazımızda ATS’nin nasıl çalıştığını, özgeçmişinize ne yaptığını ve ATS’yi nasıl yeneceğinizi öğrenin, böylece özgeçmişiniz iş görüşmeleri için İK Uzmanlarının karşısınıda çok daha büyük oranda çıkıyor olacaktır.
1. ATS – Başvuru Takip Sistemi Nedir?
Başvuru Takip Sistemi, şirketlerin işe alım süreçlerinde kullandığı bir yazılımdır. En temelde bu sistemler binlerce özgeçmişi toplar ve filtreler…
Çevrimiçi bir işe başvurduğunuzda, özgeçmişiniz genellikle doğrudan bir işe alım görevlisine veya işe alma yöneticisine gitmez. İlk önce bir ATS tarafından işlenir. İnsan Kaynakları Uzmanının veya yetkili kişinin özgeçmişinizi görüp görmediği, özgeçmişinizin ATS algoritmaları için ne kadar iyi optimize edildiğine bağlı olabilir.
2. İşverenler neden başvuru takip sistemlerini kullanıyor?
İşverenler, aynı anda birkaç pozisyon için işe alım yapabilir ve herhangi bir pozisyon için yüzlerce özgeçmiş alır. Çevrimiçi bir işe başvurmak her zamankinden daha kolay olduğu için, bu başvuranların çoğu vasıfsız ve “denemeye değerdi” diye yapılan başvurulardır.
Aday takip sistemleri, tüm bu özgeçmişleri tek bir yerde tutar, işe alım görevlilerinin ve işe alım yöneticilerinin düzenli kalmasına yardımcı olur. Teorik olarak, bu sistemler en iyi adayları otomatik olarak ortaya çıkararak ve öne çıkararak zamandan da tasarruf sağlar. Gerçekte, ATS işe alım uzmanlarının aday havuzlarını daraltmasına yardımcı olur, ancak en iyi adaylar çatlaklardan sıyrılır.
3. Başvuru sahibi takip sistemleri nasıl çalışır?
Başvuru takip sistemleri, işe alım profesyonellerinin erişmesi için özgeçmişleri bir veritabanında toplar ve saklar. Kurumsal işe alım görevlileri veya işe alım yöneticileri, kullandıkları sisteme bağlı olarak özgeçmişleri çeşitli şekillerde arayabilir ve sıralayabilir.
CV’leri Görüntüleme
Bazı işe alım uzmanları, başvuru takip sistemi aracılığıyla gelen her iş başvurusuna hala göz atmayı tercih ediyor. Bu durumda, çoğu, başvuranın geçmişteki önemli noktalarına, iş unvanlarına ve şirketlerine hızlıca bir göz atar. Daha fazlasını öğrenmek isteyip istemedikleri konusunda bir karar verebilirler. En iyi becerilerinizin ve niteliklerinizin kolayca tanımlanabilir olduğundan emin olmak önemlidir.
Otomatik Sıralamalarla Görüntüleme
Bazı başvuru takip sistemleri, özgeçmişinizi iş tanımıyla otomatik olarak karşılaştırabilir. Örneğin,Taleo, bu özelliğe “Req Rank” adını veriyor. Bu, her başvuru sahibini iş tanımına göre özgeçmişlerinin ne kadar iyi puan aldığına göre sıralar.
Adaylar, Taleo’daki iş talebi eşleşmesine göre sıralanır.
Her başvuruyu tek tek incelemek yerine, işe alım görevlisi doğrudan ATS’nin mükemmel bir eşleşme olarak belirlediği adaylara odaklanabilir.
Anahtar Kelime Aramaları ile Görüntüleme
Bir işe alım görevlisinin özgeçmişleri filtrelemesinin yaygın bir yolu, temel beceriler ve unvanlar ile arama yapmaktır.
Örneğin, bir işe alım görevlisi 400 özgeçmiş arasından bir İdari Asistan Pozisyonu için işe alıyorsa, ilk adımı muhtemelen “Yönetici Asistanı” aramak olacaktır. Bu, işi daha önce tam olarak yapmış adayları izole edecektir. Özgeçmişinde tam olarak bu terime sahip olmayanların bu durumda herhangi bir şansı kalmaz.
Bir arama birden fazla terim içerebilir. Örneğin, iş için önemli olan başlıkların ve becerilerin bir kombinasyonunu içeren karmaşık bir arama yapabilirler:
Yönetici Asistanı ve Veri Girişi ve Muhasebe…
Hangi becerilerin ve anahtar kelimelerin dahil edileceğini bulmanın en iyi yolu, iş tanımını analiz etmektir.Sistem özgeçmişinizde yer alan önemli becerileri ve anahtar kelimeleri iş tanımına göre analiz ederek bu süreci otomatikleştirir.
4. ATS Sistemleri Bu Kadar İyi Çalışıyor mu?
Özgeçmişinizi bir başvuru takip sistemine yüklediğinizde, işe alım görevlisi orijinal dosyayı büyük ihtimalle görmeyecektir. Bazı ATS Sistemleri her şeyi tek tip ve aranabilir hale getirmek için belgeyi dijital bir formata çevirir.
Bu da iş arayanlar için büyük sorunlara neden olabilir.
Birçok ATS ayrıştırma algoritması eskidir ve akıllı değildir, bu da özgeçmiş bilgilerinizin bozulmasına veya kaybolmasına neden olabilir. Bu, hayati anahtar kelimelerin veya ayrıntıların içe aktarılamayacağı anlamına gelir. En önemli yetkinliklerinizin ve özelliklerinizin bu nedenle sistemde kaybolduğunu hayal edin! Bu olabilir.
Modern ATS sistemleri iyileştirmeler ile bu hatalardan uzaklaşmaya başlıyor, ancak hala bazı popüler sistemler bu hataları yapabiliyor. Siz her duruma karşılık, bölüm başlıklarını basit tuttuğunuzdan, çalışma geçmişiniz ve tarihleriniz için tutarlı biçimlendirme kullandığınızdan, tablolardan kaçındığınızdan ve bir .docx veya .pdf dosya biçimi kullandığınızdan emin olun.
5. Aday İzleme Sistemleri Nasıl Yenilir?
Başvuru Takip Sistemlerini “yenmek” için evrensel bir numara yoktur. Bir ATS’yi geçmek ve bir iş görüşmesine girmek, ATS algoritmalarının yanı sıra tuşlara basan insanları da dikkate alan iyi yazılmış bir özgeçmiş gerektirir.
İşte ATS’yi nasıl yeneceğinize dair en basit tavsiyelerimiz:
- Özgeçmişinizi iş tanımınız göre özelleştirin, deneyimlerinizde buna bol bol yer verin.
- ATS arama ve sıralama algoritmalarınızı eşleştirerek optimize edin. Deneyim, Eğitim, Proje gibi başlıkların sıralamalarını bu sistemlere göre temiz ve net bir şekilde belirtin.
- Maksimum aranabilirlik için anahtar kelimelerin hem uzun hem de kısaltma sürümlerini kullanın (örneğin, “İşletme Yüksek Lisansı (MBA)” veya “Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)”) gibi…
- Her içeriği Kronolojik olarak sıralayın ve karışık bir kullanımdan kaçının…
- Genellikle büyük ayrıştırma hatalarına neden olduklarından tablo veya sütun kullanmayın…
- Geleneksel yazı tiplerini kullanını Helvetica, Garamond veya Georgia gibi
- Bilgiler kaybolabileceğinden veya bir ayrıştırma hatasına neden olabileceğinden üstbilgi veya altbilgi kullanmayın
- Standart kullanıma özen gösterin, sevimli veya esprili olsun diye kelimelerin mecazlarını kullanmayın
6. ATS Sistemleri Hile Yapmaya Açık mı?
Anahtar kelimelerinizi optimize etmek ve başvuru takip sistemleri için biçimlendirme yapmak, sistemi aldatmak değildir .
Teoride, özgeçmişinizi anahtar kelimelerle doldurarak ATS algoritmalarını kandırabilirsiniz. Bazıları bunu, “görünmez” beyaz metin kullanarak veya doğal olmayan bir şekilde anahtar kelimeleri aşırı kullanarak özgeçmişlerine gizlice ek anahtar kelimeler ekleyerek yapabilir
Bu hileler, ATS’de daha iyi bir başlangıç puanı almanıza yardımcı olabilir, ancak işe alım görevlilerini kandırmaları pek olası değildir. Kendinizi şirketten kara listeye almak yerine, gerçek beceri setinize göre mümkün olan en iyi özgeçmişi oluşturmaya odaklanın.
7. ATS Sistemleri İK Uzmanlarının Yerini Alır mı?
İşverenler, niteliksiz adayları filtreleyen ATS Sistemlerine ilgiyi arttırdıkça, ATS Sistemlerinin gelişim açısından önünü açıyor. Bazı büyük şirketlerde modası geçmiş sistemler hala kullanılıyor olsa da, modern çağ için yeni ATS’nin geliştirildiğini de görüyoruz. İşverenler en iyi yetenek için mücadele ederken, aday deneyimi daha fazla öncelik kazanıyor. Bu durumda otomasyona dayalı bu sistemler daha teknik ve güçlü hale geliyor.
Günümüzde ATS Sistemleri botları geçmenin ve gerçek bir kişiyle yüz yüze gelmenin ilk adımıdır. Bir gün psikoloji ve duyguların da yer aldığı bu sürecin yerini alabilirler mi? Bugünden bir şey söylemek zor!