Koronavirüs hayatımızda farklı yönlerde bir çok şeyi etkiledi ve bu nedenle birçok şirketin işleri kötüye gitmeye başladı. İşverenler farklı yöntemlerle bu süreci yönetmeye çalışıyor. Ücretsiz izin nedir? İşçi en fazla kaç gün ücretsiz izne çıkabilir? Bir ay ücretsiz izin olur mu? Kısa çalışma ödeneği nedir ve kimler alabilir? ve benzeri sorular kafamızı karıştırmaya başladı bile. Peki tüm bu soruların yanında işveren işçiyi ücretsiz izne çıkarabilir mi? sorusuna cevap arayalım.
Değerlendirdiğimizde süreç hem işçi hem işverenler için şöyle işliyor.
- Koronavirüs nedeni ile iş yerleri kısa çalışma ödeneğine başvurabilir.
- Kısa çalışma ödeneği hak eden çalışanlar bu ödenekten maksimum 3 ay süre ile faydalanabilir.
- Kısa çalışma ödeneğine henüz başvurmayan şirketler çalışanlarına yıllık izin, esnek izin, ücretli izin verebilir.
Kısa Çalışma Ödeneğine Hak Kazanamayan Çalışanlar Ne Olacak
Koronavirüs neden ile işveren başvuru yapsa bile kısa çalışma ödeneği almak için gereken bazı koşullar var. Bu koşulları sağlamadığı için ücreti alamayan çalışanlar için ilk etapta var ise yıllık izin kullanımı söz konusu olabilir. Yıllık izin yok ise birçok işyeri çalışanlara ücretsiz izin vermeye başladı.
Ücretsiz izin nedir?
Ücretsiz izin, izin süresi boyunca iş sözleşmesinin askıda kalması demektir. Bu süre zarfı içinde işçi fiilen çalışmaz ve çalışmadığı bu günler için maaş alamaz. Maaş almadığımız için sgk primlerimiz de yatmaz.
İş kanununa göre ücretsiz izin için her iki tarafında rızası gerekmektedir. Hem işçi hem işveren hemfikir olmalıdır. Aksi halde işveren işçiyi ücretsiz izne çıkaramaz ve hukuki bir yola başvurmak gerekecektir. Böyle bir durumda ise feshin son çare olması ilkesi göz önünde bulundurularak farklı çözüm yollarını ilk etapta arayıp karşılıklı anlaşmaya çalışmak önemlidir.
İşçi Ücretsiz İzne Çıkmayı Kabul Etmezse Ne Olur?
İşçi işverenden gelenücretsiz izinteklifini kabul etmez ise, işveren eğer bu isteğinde ısrarcıysa bu durum işçi açısından haklı fesih sebebi sayılır ve istenirse işçi iş sözleşmesini feshedebilir.
Bu durum İş Kanunu’nun 24 ve 25. maddelerinde düzenlenmektedir. Eğer iş zorlayıcı nedenler ile (coronavirüs) durduysa, işveren ilk hafta işçiye yarım ücret ödemek zorundadır. Sonrasında sözleşmeyi askıya alma seçeneği ortaya çıkar, eğer iki tarafta bu durumu kabul ederse sözleşme askıya alınır ve ücretsiz izin kullanılır. Eğer işçi bunu kabul etmezse sözleşmenin feshi yoluna gidip, eğer varsa kıdem tazminatı hakkını alabilir.