Geri Dön

Avrupa’da İş Bulma -1 | Taşınmayı Planla!

“Avrupa’ya gitmek istiyorum!” Bu cümleyi son zamanlarda o kadar çok sık duymaya başladık ki…Özellikle gençlerin bu yöndeki talebinin yoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz. Merak ettikleri soruların başında ise “Avrupa’ya nasıl giderim, ne yapmalıyım?” sorusu geliyor. Bu duruma kayıtsız kalamadık ve “Avrupa’da İş Bulma” adlı bir blog serisi oluşturmaya karar verdik.
Serinin ilk başlığı Avrupa’da iş bulmadan önce nasıl bir planlama yapılması ve nelerin hazırlanması gerektiğiyle ilgili olacak. Keyifli okumalar dileriz!

Hazırlık Sürecini Nasıl Planlamalıyım? 

1. Amacınız ne? 

Öncelikli ve ilk yapmanız gereken şey, Avrupa’ya neden gitmek istediğinizin farkında olmanızdır. Çünkü kendiniz için belirlediğiniz bu neden, çalışma izninden tutun öz geçmişinize kadar yapmanız gereken tüm adımları şekillendirecektir. Bu yüzden kendinize “Ben neden Avrupa’ya gitmek istiyorum. Amacım, motivasyonum, hayalim nedir?” gibi sorular yönelmeniz yapacağınız planlamayı büyük oranda kolaylaştıracaktır.

2. Araştırma yapın

Evet amacımız belli olduğuna göre planlama evresinin diğer aşamalarından biri olan araştırma kısmına gelebiliriz. Araştırma evresinde, gitmek istediğiniz ülke, çalışmak istediğiniz iş veya şirketleri taramanızı öneriyoruz. Ön hazırlık sürecinde böyle bir araştırma yaparak hem nasıl bir işte çalışmak istediğinizi hem de gideceğiniz ülkenin ve şirketin çalışmak için ne tür şartlar belirlediğini görmüş olursunuz. Bununla birlikte gitmek istediğiniz yer için henüz şartlar çok uygun değilse farklı alternatifler de edinmiş olacaksınız. Gerçekleştireceğiniz araştırmanın esas soruları ise şöyle olmalıdır:

  • Hangi ülkeye gitmek istiyorum?
  • Gideceğim ülkede nasıl bir işte çalışmayı hedefliyorum?
  • Gitmek istediğim ülke veya ülkelerin çalışma koşulları, çalışma izni, vatandaşlık için gereklilikleri nelerdir?
  • İstenen belgeleri ne kadar sürede ve ne kadar maliyetle karşılayabilirim?

3. Seçenekleri karşılaştırın ve nihai kararınızı verin 

Yaptığınız araştırma sonucunda artık elinizde belli başlı sonuçlar var. Şimdi yapmanız gereken tek şey fayda-maliyet analizidir. Bu prensibin temelinde minimum maliyet maksimum fayda ilkesi yatmaktadır. Unutmayın bu aşamada yapacağınız değerlendirme hem isteklerinizi hem edineceğiniz kazanımları hem de katlanacağınız maliyeti kapsamalıdır.
Değerlendirme sonucunda alternatiflerinizi önceliklendirmenizi öneriyoruz. Önceliklendirme sonucunda 3 ülke belirleyip bu doğrultuda araştırmanızı derinleştirip, çalışmalara başlayabilirsiniz. Gerçekçi ve ayakları yere sağlam basan bir planlama Avrupa’ya gitmek için ilk adımdır. Seçiminizi yaptıktan sonra gerekli evrak ve prosedürleri gerçekleştirmek için harekete geçebilirsiniz.

İş Bulmak İçin Hangi Belgeleri Hazırlamalıyım? 

“Peki, nasıl harekete geçebiliriz?” dediğinizi duyar gibiyiz 🙂 Hazırlayacağınız belgeler elbette ülkeden ülkeye veya işten işe, hatta şirketten şirkete bile değişiklik gösterebilir. Fakat ‘Avrupa’ya gitmek için olmazsa olmaz’ dediğimiz adımlar var. Bunları tamamladıktan sonra Avrupa’nın kapısını aralamış olacaksınız. Şimdi dilerseniz bu adımlara birlikte kısaca bir göz atalım.

 

Vize: Avrupa’ya gitmek için yapmanız gereken ilk iş: gitmeyi planladığınız ülkenin konsolosluk binasından veya ülkeye giriş kapısından vize bir diğer adıyla izin belgesi almaktır. Vize başvurusu yaptığınızda o ülkeye giriş ve konaklama için talepte bulunmuş oluyorsunuz. Genel olarak bakıldığında kişilerin en çok zorlandıkları bu konuyu yönetebildiğinizde büyük oranda başarıyla sonuçlanan bir sürece dönüşmektedir. Bu nedenle planlama sürecini doğru yapmanız vize almanızı kritik derecede etkiliyor.
Çalışma İzni: Bir diğer adıyla çalışma vizesi, diğer vize türlerinden bir tık daha önemli olan ve alınması oldukça meşakkatli olan bir belgedir. Çalışma izininiz olmadan Avrupa Birliği ülkelerinde yasal olarak çalışmanız mümkün değildir. Bu nedenle bir ülkede sigortalı bir şekilde çalışmanız için çalışma iznini mutlaka almanız gerekmektedir. Çalışma iznini işe başlamadan önce almalısınız. Dolayısıyla resmi bir iş bulmanız çalışma izni için oldukça önemlidir. Serinin ilerleyen bölümlerinde iş arama ile ilgili detaylara değineceğiz.
Özgeçmiş: Özgeçmiş; eğitim durumunuza, deneyimlerinize, yetkinliklerinize, hobilerinize ve projelerinize yer vereceğiniz kişisel bir belgedir. Özgeçmişinizin sizin bir özetiniz olduğunu, açık, anlaşılır ve net olmanız gerektiğini unutmayın. Etkili ve sizi doğru yansıtan bir özgeçmişe sahip değilseniz Avrupa’da iş bulmanız çok zordur.
Ön Yazı: Ön yazı, iş başvurusu yaparken özgeçmişle birlikte işverene sunulan bir niyet mektubudur. Burada hangi pozisyona, neden başvurduğunuzu, motivasyonunuzu ve niyetinizi açık bir dille ifade etmeniz beklenir. Ayrıca Avrupa’ya taşınmak için hazır mısınız? veya kalıcı olarak mı gidiyorsunuz yoksa belli bir süreliğine mi? gibi sorulara da mektubunuzda yer vermenizde fayda vardır. Ön yazının her şirket için özel olarak hazırlanmasına da dikkat etmeniz gerekmektedir.

Uygulama Önerisi

Zorlu bir süreç olduğunun farkındayız. Fakat doğru bir planlama yapıp ve güçlü adımlar atarak başarıya ulaştırabileceğiniz bir süreç olduğunun bilincinde olmanızı öneriyoruz. Koala olarak, sizleri bu sürece hazırlayacak uygulama önerilerini sunup sürecinize katkıda bulunmak istiyoruz.

Ayrıca “Avrupa’da iş bulmak ve bu sürece doğru bir şekilde hazırlanmak istiyorum.” diyorsanız bu kapsamda sunduğumuz danışmanlık hizmetinden faydalanabilirsiniz! Bu fırsatı kaçırmayın ve hayallerinize giden yolda bir an önce harekete geçin!

Uygulama önerileri aşağıdaki gibidir:

  • Hangi ülkede ve nasıl bir işte çalışmak istiyorsunuz. Word dosyası açıp, hayallerinizi ve hedeflerinizi dosyaya aktarın. Bu adım, düşüncelerinizin zihninizden taşmasını ve somut olarak hedeflerinizi görmenizi sağlayacaktır.
  • LinkedIn profilinizi oluşturun. Güçlü bir linkedIn profili özellikle yurt dışındaki şirketlere iş başvurusu yaptığınızda sizi bir adım öne taşıyacaktır.
  • Yabancı bir şirkete iş başvurusu yapacağınızı düşünerek ön yazı hazırlayın. İlk adımda zorlanabilirsiniz fakat pratik yaptıkça kendinizi daha iyi ifade ettiğinizi göreceksiniz.

Serinin ilk yazısında sona geldik. Umuyoruz ki Avrupa’da iş bulma ile ilgili sizler için faydalı ve öğretici bir yazı olmuştur. Uygulama adımlarını yaparsanız geri bildirimlerinizi almayı çok isteriz. Serinin devamı için takipte kalın.

Sevgiler…

Kaynaklar:
https://www.gorkemliyollar.com/avrupaya-gitmek-istiyorum/
http://yurtdisinayerlesmek.blogspot.com/p/nasil-yurt-disina-goc-edebilirim.html

Koala HR Solutions
Koala HR Solutions

3 comments

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için Cookie kullanıyoruz. Çerez Aydınlatma Metni