Geri Dön

Avrupa’da İş Bulma -4 | CV Hazırlamanın İpuçları

“Avrupa’da İş Bulma” serisinin dördüncü yazısında CV hazırlamanın ipuçları ile ilgili detaylı bir aktarım yapacağız. Avrupa’daki işverenlerle Türkiye’deki işverenlerin beklentileri zaman zaman farklılık gösterir. Yazımızda bu farklılıkları anlayıp, CV’mizin dikkat çekmesi için neler yapmamız gerektiğine detaylı bir şekilde değineceğiz. Ama başlamadan önce serinin önceki yazılarını da aşağıda sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Avrupa’da İş Bulma -4 | CV Hazırlamanın İpuçları

Avrupa’da İş Bulma -4 | CV Hazırlamanın İpuçları

📌 Avrupa’da İş Bulma -1 | Taşınmayı Planla!

“Avrupa’ya nasıl giderim, ne yapmalıyım?” sorularını ele aldık.

📌 Avrupa’da İş Bulma -2 | Nerede Çalışabilirim?

Çalışmak istediğiniz yeri tespit ederken izleyeceğiniz yollarla ilgili aktarımlarda bulunduk.

📌 Avrupa’da İş Bulma-3 | Hangi Şirketlere Başvurabilirim? 

“Hangi Şirketlere İş Başvurusu Yapabilirim?” sorusunu ele aldık.

Evet, şimdi ise dördüncü yazımızın detaylarına geçebiliriz. Keyifli okumalar! 🌸

Öz geçmişimizi neden ön plana çıkartmalıyız?

Serinin ilk üç yazısında Avrupa’ya taşınmak için yapmanız gereken birçok noktaya değindik. Ayrıca çalışmak istediğiniz işi ve şirketi bulmanıza yardımcı olacak bilgileri de paylaştık. Şimdi sıra CV hazırlamanın püf noktalarına değinmeye geldi.

İlginizi çeken ve başvurmayı düşündüğünüz bir pozisyon olduğunu varsayalım. Pozisyona başvurabilmek için belli başlı şartları karşılıyor olmanız gerekir. Haliyle bu sürecin takibini ve değerlendirmesini yapan kişilerin de ilgisini çekmeniz, yani; CV’nizi ön plana çıkartmanız önemlidir.

Avrupa’da iş arayan adayların özgeçmişini ön plana çıkartmalarının başlıca gerekliliği; çok fazla adayla rekabet halinde olmalarına dayanmaktadır. Özgeçmişinizin filtrelenerek Avrupa’daki işverenlerin ve işe alım uzmanlarının karşısına çıkması da aynı şekilde CV’nizi ön plana çıkartmanız için bir neden sunmaktadır. Önceliğiniz, filtrelerden geçmek daha sonra işe alım uzmanlarının ve iş verenlerin dikkatini çekmek olmalıdır. Bunu yapmanın yolu da Europass CV formatını esas alarak özgeçmişinizi özgün bir şekilde hazırlamaktır.

Şimdi, Europass CV’nin ne olduğunu ve Europass CV hazırlamanın ipuçlarını öğreneceğiz. Ayrıca işe alım uzmanlarının ve iş verenlerin CV’nizde ne görmek istediğini de anlatacağız. Haydi, başlayalım o zaman! 🙌

Europass CV nedir?

Europass CV, Avrupa’da en çok bilinen ve kullanılan standart öz geçmiş formatlarından biridir. Kullanım kolaylığı nedeniyle işverenlerin ve eğitim kurumlarının yoğunlukla kullandığı bir formattır. Dolayısıyla iş arayan adayların da bu formata hakim olması önem taşımaktadır. Europass cv formatı sayesinde kişisel bilgilerinizi, iş-staj deneyimlerinizi, eğitim-öğretim bilgilerinizi, kişisel yetkinliklerinizi ve niteliklerinizi içeren öz geçmişi rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Çoğunlukla yurtdışı iş ve okul başvurularında kullanılması tercih edilir.  Ayrıca Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen bu hizmet 30 farklı dil seçeneğiyle, ücretsiz bir şekilde kullanıma sunulmaktadır.

Peki, Avrupa’daki işler için CV hazırlamanın ipuçları nelerdir?

👉 Standartı Özgünleştirin!

Avrupa Birliği ülkelerinde işverenler genellikle öz geçmişleri standart Europass formatında incelerler. Sizler de başvurularınızda bu formatı kullanabilirsiniz. Fakat, ifade ettiklerinizle kendinize özgü tarzınızı ve farklılığınızı yansıtmak için de kelimelerin ve ifadelerin gücünden yararlanmanızı öneriyoruz. Standartı özgünleştirmek çok kolay değil. Ancak bunu yakalamayı başarırsanız işverenlerin dikkatini çekebilirsiniz. Özgünleştirme kısmını aşırıya kaçmadan ve kendinizi olduğunuzdan farklı yansıtmadan yapmanız en doğrusu olacaktır.

👉 Yetkinliklerinizi Ayrıntılı Bir Şekilde Açıklayın

Öz geçmişinizin en fazla iki sayfa ve A4 boyutunda olması önerilir. İlk sayafada vereceğiniz bilgiler, işe alım uzmanlarını ikinci sayfaya da bakmaya yönlendirir nitelikte olmalıdır. Bundan dolayı kullanacağınız kelimeleri çok iyi seçmeniz gerekir. Sahip olduğunuz yetkinlikleri ifade ederken de “çalışkan”, “sonuç odaklı” gibi klişe kelimeler kullanmaktan kaçının. Bu yetkinlikleri mümkün olduğunca ayrıntılı ve nasıl sorumluluklar edinerek kazandığınıza yer verebilirsiniz. Kişisel becerilerinizin ve yetkinliklerinizin yanında özellikle iletişim becerilerinize dikkat çekmenizi öneriyoruz.

Yetkinliklerini açıklarken mutlaka dil yeterliliğinize, pasaport, vize ve çalışma izni bilgileriniz varsa bunlara da yer vermelisiniz. Fotoğraf konusu biraz işverenden ve işe alım ekininin bakış açısına göre değişen bir durum. Bazen fotoğraf iletmenizi bekleyen kişilerle karşılaşırken bazen de fotoğrafı istemeyenler olabilir. Bu nedenle bu iki duruma da karşı elinizde profesyonel çekilmiş bir fotoğrafınızın olması iyi olacaktır.

👉 Niyetinizi Açıkça Tanımlayın

Avrupa’daki işverenler, adayın hangi pozisyona başvurduğunu, çalışma izninin olup olmadığını ve ne kadar süreyle taşınmayı planladığını öz geçmişinden hemen anlamak ister. Niyetinizi açık ve net bir şekilde belirtmekten çekinmeyin, bu sizin yararınıza olacaktır. Öz geçmişiniz ne kadar spesifik olursa, o kadar çok ilgi çeker ve beğeni toplar.

👉 Karmaşık İngilizce Metinler Kullanmayın!

Avrupa için yapılan başvurularda eğer işverenler özel olarak dil belirtmiyorlarsa mutlaka CV’nizi İngilizce dilinde hazırlayın. Dil konusunda da hassas olmanız çok değerli. Çünkü karmaşık yapıya sahip bir CV işe alım uzmanının sizi elemesini kolaylaştıran bir faktördür. Bu yüzden öz geçmişinizi tamamladıktan sonra profesyonel olarak İngilizce bilgisi olan birine kontrol ettirmenizi öneriyoruz. Karmaşıklık ve dil bilgisi hataları varsa yol yakınken düzeltmeniz yararlı olacaktır.

“Avrupa’da iş bulmak ve bu sürece doğru bir şekilde hazırlanmak istiyorum.” diyorsanız bu kapsamda sunduğumuz danışmanlık hizmetinden faydalanabileceğinizi de hatırlatmak istiyoruz. Hayallerinize giden yolda bir an önce harekete geçin!

Uygulama Önerisi

  1. Europass web sitesini ziyaret ederek, orada paylaşılan yazıları ve içerikleri detaylı bir şekilde inceleyin. Hemen ardından profilinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
  2. Öz geçmişinizi İngilizce veya pozisyonun gerektirdiği dilde hazırlamaya başlayın. Bu süreci parçalara bölerek ilerletmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
  3. Öz geçmişinizi mutlaka hazırladığınız dile hakim olan ve çok iyi bilgisi olan birine kontrol ettirin. Dil bilgisi ve yazım yanlışı CV’nizi eleyebilecek faktörler arasında yer aldığını unutmayın.

Serinin dördüncü yazısını tamamladık. Umuyoruz ki Avrupa’da iş bulma ile ilgili sizler için faydalı ve öğretici bir yazı olmuştur. Uygulama adımlarını yaparsanız geri bildirimlerinizi almayı çok isteriz. Devamı için bizi takip etmeye devam edin! 🤩

Sevgiler…🙌

Koala HR Solutions
Koala HR Solutions

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için Cookie kullanıyoruz. Çerez Aydınlatma Metni