Geri Dön

Avrupa’da İş Bulma -2 | Nerede Çalışabilirim?

“Avrupa’ya gitmek istiyorum. Peki ya bunun için ne yapmalıyım?” sorusunun cevabını sizlere aktarmak amacıyla bir seri başlatmıştık. Serinin ilk yazısında Avrupa’ya taşınmak istediğinizden emin olup olmadığınızı sorduk ve eminseniz nasıl bir planlama yapmanız gerektiğini vurguladık. Şimdi ise nerede çalışabileceğinize ve iş bulmanıza katkı sağlayacak bilgilerden ve çalışacağınız yeri seçerken dikkate almanız gereken etmenlerden bahsedeceğiz. Keyifli okumalar!

Nerede Çalışabilirim?

Bir önceki yazımızın uygulama önerisinde hangi ülkede çalışmak istediğinizle ilgili fikirlerinizi yazıya dökmenizi önermiştik. Eğer uygulamayı gerçekleştirdiyseniz nerede ve neden çalışmak istediğinizle ilgili düşünceleriniz daha net olacaktır. Net değilse bile daha iyi anlaşılması ve zihinde canlanması için bu süreci sizler için aşamalar halinde derledik. Haydi, bahsi geçen aşamaları inceleyelim!

1. Çalışmak istediğiniz 5 ülkeyi belirleyin

Avrupa’da çalışmak için ülkelerin belirledikleri şartları karşılıyor olmanız gerekir. İstenen şartlar ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de sizlerin güçlü ve zayıf yönlerinizi objektif olarak değerlendirebilmeniz çok önemlidir. Bu doğrultuda kişisel swot analizinizi oluşturmanızı öneriyoruz. Çalışmak istediğiniz ülkeleri belirlerken de bu analizin sunduğu verilerden yararlanmaya çalışmalısınız. Örneğin; güçlü yanlarınızda 2’den fazla yabancı dil varsa, bu sizin için bir avantajdır. Dil konusunda çeşitlilik arayan ve dil yetkinliği gelişen adaylara öncelik veren ülkeleri listenize alabilirsiniz.

Öncelik listesinde yer alacak 5 ülkeyi belirlerken çalışmak istediğiniz işin o ülkede rağbet görüp görmediğini, istenen yetkinlikleri ve maaş bilgisini mutlaka araştırın. Ayrıca ülkedeki çalışma koşullarını, yaşam standartları, vatandaşlık, çalışma izni ve oturum izni gibi konularla ilgili de nasıl bir politika benimsediklerini bilmeniz faydalı olacaktır.

2. Belirlediğiniz ülkeleri analiz edin

Evet, gitmek istediğiniz 5 ülkeyi belirlediniz. Sırada, belirlediğiniz ülkelerin karşılaştırmalı analizini yapmak var. Yapacağınız analiz büyük ölçüde işinizi kolaylaştırmakla kalmayacak, seçenekler arasında kaybolmanızı önleyecek ve güçlü adımlar atmanızı sağlayacaktır.

Öncelikle bir kağıda veya excel sayfasına tablo oluşturmakla başlayabilirsiniz. Daha sonra cevaplamanızın kritik olduğu soruları tablonun üst tarafına ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde, tablonun sağında da ülke isimlere yer verebilirsiniz. Analizin olmazsa olmaz temel sorularını aşağıda paylaştık. Sizin başka kriterleriniz veya sorunuz varsa onları da ekleyebilirsiniz. Avrupa’ya sadece çalışmak için gitmeyeceksiniz. Orada bir hayatınız bir yaşamınız olacak. Bu nedenle yapacağınız seçimlerin çok kritik ve dikkat gerektirdiğini unutmayın.

  • Yaşam koşulları nasıldır? (Kira, yeme-içme, sosyal ortam)
  • Çalışacağınız mesleğe talep var mı?
  • Çalışma koşulları nedir?
  • Çalışacağınız işte ortalama maaş nedir?
  • Hangi dil veya diller kullanılıyor?
  • Çalışma veya oturum izni ile ilgili nasıl politikalar uygulanıyor? (Evrak, prosedür…)

Araştırmalarınızı tamamlayıp, tabloyu doldurduktan sonra fayda bakımından hangi seçeneğin daha iyi olduğunu düşünüyorsanız onu öncelikleriniz arasına alın. Hatta 1’den 5’e kadar çok önemliden az önemliye doğru bir sıralama da yapabilirsiniz. Bu noktada profesyonel bir destek alabilme imkanınız varsa mutlaka bilen birilerine danışıp ve destek isteyin.

3. Belirlediğiniz ülkelerde iş arama yöntemleri

Yaptığınız analiz sonuncunda oluşturduğunuz listenin ilk sırasında yer alan ülkeden başlayarak iş arayacağınız platformları veya şirketleri araştırın. Araştırma sırasında işe alım yöntemlerine de bakmayı ihmal etmeyin. Özellikle sürecin nasıl ilerlediğini ve sizden ne beklediklerini öğrenmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca her ülke için bulduğunuz bilgileri mutlaka yazılı doküman haline getirin. Böylece bu bilgilere dilediğiniz zaman erişiminiz daha rahat ve kolay olacaktır.

“Avrupa’da iş bulmak ve bu sürece doğru bir şekilde hazırlanmak istiyorum.” diyorsanız bu kapsamda sunduğumuz danışmanlık hizmetinden faydalanabileceğinizi de hatırlatmak istiyoruz. Hayallerinize giden yolda bir an önce harekete geçin!

Sona yaklaşırken iş arayabileceğiniz platformlarla ilgili örnekler paylaşıp, Koala olarak sürecinize katkıda bulunmak istiyoruz. 🤓🌸 

Uygulama Önerisi

Uygulama önerilerini gerçekleştirerek Avrupa’da iş bulma sürecinize ivme kazandırabileceğinizi biliyor muydunuz? 😎 O zaman sizi daha fazla bekletmeden bu yazımızın da uygulama önerilerini aşağıda iletiyoruz. 

  • Çalışmak istediğiniz ilk 3 ülkede iş arayın ve başvuru yapma potansiyelinizin yüksek olduğu ilanları listeleyin.
  • Çalışmak için hazırlamanız gereken evrakları, ortalama maaşı, mesleki ve dil gereksinimlerini karşılaştırın.

Serinin ikinci yazısında sona geldik. Umuyoruz ki Avrupa’da iş bulma ile ilgili sizler için faydalı ve öğretici bir yazı olmuştur. Uygulama adımlarını yaparsanız geri bildirimlerinizi almayı çok isteriz. Devamı için bizi takip etmeye devam edin!

Sevgiler…🙌

Koala HR Solutions
Koala HR Solutions

1 comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için Cookie kullanıyoruz. Çerez Aydınlatma Metni