İşe alım süreci, çeşitli farklılıklara sahip yetenekleri değerlendirip en doğru olanı en uygun pozisyona yerleştirmenizi sağlayan kapsamlı bir süreçtir. Seçtiğiniz adaylar şirketinizin performans ve marka değerinin artırmasına doğrudan etki etmektedir. Dolayısıyla işe alım sürecinin, belli bir sistemi ve işleyişi olduğu söylenir. Açık pozisyonları belirlemek, iş gerekliliklerini analiz etmek, başvuruları incelemek/listelemek ve doğru adayı seçmek bu sistemin bileşenlerindendir. Bileşenlerin uygulanması sırasında ilk bakışta görülmeyen ancak şirketler için önem arz eden maliyetler vardır. Bunlar işe alım maliyetleri olarak ifade edilmektedir. İnsan kaynakları bütçesi içinde yer alan işe alım maliyetleri birçok faktörden etkilenmektedir. Örneğin; işe alım yapan kişinin maliyeti, kullanılan teknolojilerin maliyeti ve değerlendirme maliyeti…. şeklinde liste uzatılabilmektedir.
İşe alım süreci, açık pozisyonlar için doğru adayların belirlenmesinde ve şirkete çekilmesinde önemlidir. Fakat, süreci yönetirken dikkate alınması gereken birçok maliyet kalemi olduğunun da altının çizilmesinde fayda vardır. Çünkü, kaynakları uygun şekilde kullanmadan işe alım yapmak çoğunlukla performansı düşük adayları işe almakla sonuçlanır. Verimsiz işe alım yapmak sadece süreci değil, şirketinizin itibarını da olumsuz anlamda etkileyecektir.
Blog yazımızda işe alım sürecinizi minimize edebileceğiniz ve maliyetleri düşürebileceğiniz 5 yöntemi paylaşacağız. Bu yöntemleri uygulamak için sabırsızlandığınızı hissedebiliyoruz. Eee o halde daha fazla beklemeden haydi okumaya başlayalım! 🤩
🟢 Doğru işe alım uygulamalarını kullanın!
Dünyanın hızla dijitalleşmesiyle beraber iş arayan kişilerin de kendileri için doğru şirketi bulmak amacıyla yöneldiği platformlar çeşitlenmektedir. İşe alım ekibi olarak doğru işe alım uygulamalarını kullanmıyorsanız, aradığınız yetenekleri bulmakta zorlanırsınız. Hatta pozisyonu kapatma süreniz de buna bağlı olarak artacaktır. Zamanın etkili ve verimli kullanılmasının işe alım süreçleri için kritik bir bileşen olduğu düşünüldüğünde konunun önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Dolayısıyla, doğru ve uygun araçlarına sahip olmak işe alım maliyetlerinin azaltılması için ilk adımlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Peki, hangi işe alım araçları kullanılabilir?
Aradığınız doğru yetenekleri hızlı ve etkili bir şekilde bulmak için kullanabileceğiniz çeşitli araçlar vardır. Bu araçları sizin için kısaca özetlemeye çalıştık. Sizin de önerileriniz olursa yorumdan yazmanızı rica ederiz.
- LinkedIn: Geniş bir kitleye ulaşmanıza imkan veren LinkedIn, kapsamlı bir yetenek portföyüne sahiptir. İşe alım ile ilgili geliştirdiği ücretli ve ücretsiz araçları kullanarak geni bir ağa erişmeniz mümkündür. Ayrıca adaylarla iletişim ve bağlantı kurma noktasında da aksiyonlar alabilirsiniz.
- Recruitee: Bulut tabanlı bir ATS çözümleri sunan bir uygulamadır. Sunulan dijital çözüm önerileri sayesinde aday takibi, zamanlama otomasyonu ve gelişmiş işe alma gibi birçok işe alım maliyeti sağlayan aracı kullanabileceksiniz.
- Smartrecruiters: İşe alımda verimliliğinizi arttıracak bir uygulamadır. Seçim, yerleştirme, mülakat ve değerlendirme süreçlerini optimize edilmiş sistemiyle hızlı bir şekilde yapmanızı sağlayacaktır.
- Coensio: Değerlendirmeler sonucu kısa listeler hazırlayabileceğiniz, işe alımda size ivme kazandıracak bir uygulamadır. Ayrıca puan bazlı değerlendirmelerle oldukça kısa bir sürede işe alım yapmanıza yardımcı olacaktır.
- Jobuum: Türk yazılımcılar tarafından geliştirilen bu uygulamada video mülakatlar gerçekleştirebilirsiniz. İnsan kaynaklarının uygulamayı kullanarak hızlı ve etkili değerlendirmeler yapması sağlanmaktadır.
- Workable: Bu uygulamada 200+ kaynaktan doğru yetenekleri bulabilirsiniz. Ayrıca, adaylarla görüşme planlayıp, iş başvurusu yapılması için basit formlar oluşturup iş için gerekli testleri iletebileceksiniz. Buna ek olarak mailleri kişiselleştirip toplu mail gönderimi de yapılmaktadır.
- Hirect: İş ilanlarını ve pozisyon için gerekli yetkinlikleri uygulamada paylaşarak ihtiyaç duyduğunuz doğru adaylara ulaşabilirsiniz. ücretli bir uygulama olduğu için bütçenizi karşılaştırarak kendinize uygun paketi seçebilirsiniz.
🟢 Varlığınızı çevrimiçi alanlarda hissettirin!
Her geçen gün popülerliği artan sosyal medya, işe alım maliyetlerinin azaltılması için harika bir fırsat olarak görülmektedir. Şirketlerin bu fırsata yönelik ataklar geliştirmesi marka değerini arttıracaktır.
İşe alım özelinde sosyal medyayı kullanmak amacıyla pazarlama departmanından destek istenmelidir. Pazarlama departmanıyla iş birliği içinde süreci yönetmek işinizi kolaylaştıracaktır. Çeşitli ve yaygın platformlarda varlığınızı hissettirmek için bu şekilde hızlı adımlar atmanız gerekecektir. Özellikle strateji belirleyip, yol haritanızı çizmenizi öneriyoruz. Çünkü, yapılan her faaliyetin takip edilmesi ve sonuçların değerlendirilmesi süreçteki başarınızı etkileyecektir. Ayrıca sosyal medya platformu seçiminde ise hangi alanlarda işe alım yaptığınızı ön planda tutarak kitle analizi yapabilirsiniz.
Not: Gündemi yoğun bir şekilde meşgul eden sosyal medyada varlığınızı hissettirmeniz yetkin adaylar arasında kabul görmenizi ve onlara ulaşarak duygusal bağ kurmanızı sağlayacaktır. Bu sayede reklam maliyetlerinde kurtularak oluşturduğunuz marka değerini de pazarlayıp işe alım maliyetlerini azaltabilirsiniz.
🟢 İş ilanlarınızı özgün ve ilgi çekici hale getirin!
Adaylar; sıkıcı, bunaltıcı, belirsizlik içinde bırakan ve insan odaklı olmayan iş ilanı metinleri nedeniyle çoğu zaman şirketlere duydukları ilgiyi kaybetmektedirler. Adaylara güven verip onlarla bağ kurabilmek için özgün iş ilanı metinleri oluşturulmalıdır. En küçük hata bile (yazım, noktalama) adayın sizinle ilgili görüşünü olumsuz anlamda etkileyebilir. Bundan dolayı, ilanların kafa karışıklığına yer vermeyecek ve imla kurallarına dikkat edecek şekilde hazırlanması önerilmektedir. Temel gereksinimlerin ve iş tanımının eksiksiz yazılması önemlidir. İş ilanlarına detay bilgiler eklerseniz başvuran adayların çeşitliliğini arttırmış olursunuz. Mesela ilgili pozisyonun remote veya full-time olup olup olmadığını belirtmeniz ya da iki seçenekte de çalışma imkanı sunuluyorsa bunlara vurgu yapabilirsiniz.
Ayrıca, açık pozisyonları paylaştığınız sayfanın kullanıcı dostu olması ve adayların aradığı pozisyona hızlıca ulaması için ilanların SEO uyumlu olması gerekmektedir.
🟢 Güçlü yetenek havuzları oluşturun!
İşe alımda kullanılan uygulamaların çeşitliliği arttıkça başvuran adaylar arasında seçim yapmakta zorluk yaşanması muhtemeldir. Böyle durumlarda seçenekleri değerlendirerek ilgili pozisyon özelinde 2-3 aday belirlemeniz önerilmektedir. Peki, diğer adaylar ne olacak? Nitelikli bulduğunuz adayları kesinlikle bir havuzda toplamanız en doğrusu olacaktır.
Oluşturduğunuz her bir yetenek havuzu, farklı pozisyonda çalıştığınızda hızlıca aksiyon alabilmenizi sağlayacaktır. Yetenek havuzunu oluştururken işe alım sürecini tekrar başa dönüp yapmamak için ilk aşamada adaylar hakkında ilgili ve yeterli bilgiler öğrenilmelidir. Nitelikli yeteneklerin gelecekte havuzda hemen bulunabilmesi için arşivlenmesi gerekmektedir.
İşe alım ekibi olarak hazırlayacağınız yetenek havuzları yeni pozisyonları kapatmanız için size kolaylık sağlamakla kalmayacak, maliyetlerinizi de düşürecektir.
Not: Oldukça önemli ve çoğu zaman göz ardı edilen bir konuya değinmeden bu başlığı kapatmayalım. Eski nitelikli çalışanlarınızla iletişiminizi korumanız işe alım maliyetlerinizi düşürme potansiyeli olan bir faktördür. Çünkü, sizinle çalışmış ve kurum kültürünüze aşina olan biri daha hızlı adapte olur. İletişiminizi koruyarak gelecekte tekrar çalışma gözüyle bakabilirsiniz. Tekrar çalışmazsanız bile size yönlendireceği bir meslektaşı aradığınız yeteneğe kavuşmanızı sağlayacaktır.
🟢 Ekip arkadaşlarınızla etkileşim halinde olun!
İşe alım maliyetleri ile ilgili yapılabilecek çalışmalardan bir diğeri de ekiple sıkı iletişim ve etkileşim halinde olmaktır. Çalışanlarınızın ekipten ayrılma isteği veya hissi duymasına sebep olacak durumların önüne geçmelisiniz. Maddi/Manevi destek olarak çalışanların gelişimini desteklemelisiniz. Mesela, kendi departmanlarındaki konular haricinde bir konu belirleyip haftalık toplantı planlayıp o konu ile ilgili karşılıklı konuşabilir ve birbirinizden öğrenebilirsiniz. Örneğin; bir çalışanınıza daha önce almadığı bir sorumluluğu vererek süreci birlikte ilerletme önerisinde bulunabilirsiniz. Ekiple kurulan bu tarz etkileşimlerin sadece bireysel değil kurumsal da birçok faydası vardır. Bu sayede çalışanlar, günlük işleriyle ilgilenirken tükenmişlik oluşmayacaktır. Ayrıca farklı şeyler yapmanın mutluluğunu yaşayacaktır. Dolayısıyla da işe alım maliyetlerinde doğrudan olmasa da dolaylı olarak etki edip, düşmesini sağlayacaktır.
📢 İşe Alım Danışmanlığı hizmetimizden faydalanmak isterseniz buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Evet, yazımızın sonuna geldik. İşe alım süreçlerinde doğru stratejiler ve hedeflerle ilerlenirse işe alım maliyetlerinin azalacağından bahsettik. Umuyoruz ki faydalı ve aydınlatıcı bir içerik olmuştur. Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. 🐨💜💚🧡
1 comment