Birçok kez başvurularımıza dönüş alamayız ve neden sürekli kimsenin en azından bizi iş görüşmesine çağırmadığını düşünüp dururuz. Cv hazırlarken farkında olmadan yaptığımız birkaç hata var. Bu hatalar nedeni ile cv’miz eleniyor olabilir. Bugüne kadar incelediğim binlerce cv içerisinde genel bir değerlendirme yaptığımızda gördüğüm ortak hatalar şöyle.
- CV’mizi güncellememek: Başvuru yapmadan önce mutlaka son bir kez cv’mizi okuyup özellikle iletişim bilgileri kısmının güncel olduğunu kontrol etmek gerekir. Örneğin 5-7 yıllık bir tecrübeniz var ise üniversite hocanızın referans olarak cv’de yer alması biraz anlamsız olabilir. Bildiğiniz program isimlerini ve başarılan projeleri yazmak ise çok önemli.
- Başarılar yerine yapılan işlere odaklanmak: Genellikle İş tecrübelerimizin altını maddeler halinde doldurmak sanki çok iyi bir şeymiş gibi gelir nedense. Bana göre önemli olan çok madde yazmak değil geçmiş tecrübelerde başarılı yapılan projeler, ödüller, takdir edildiğiniz işler ön plana çıkmalıdır.
- Sayfalarca Cv hazırlamak: Cv bizim mülakata davet edilmemizi sağlamak için var.
Tüm geçmişimizi anlatmak için değil. Bu nedenle sayfalarca yazdığımız cv, binlerce başvuru arasından en uygun adayı bulmaya çalışan İK’cı için fazla zaman isteyen bir iş. O kadar sayfa içinden pozisyona uygunluğunuzun işareti olan anahtar kelimeleri görmek, ihtiyaç olan programları bulmak, hatta yaptığınız işlerin uzun uzadıya açıklamalarını okumak işe alımcının işini zorlaştırmaktan başka bir şey değildir. Gerektiği kadar bilgi ve özellikle anahtar kelimler ile desteklenmiş bir cv yeterli olacaktır. Her detayın yazdığı bir cv’niz var ise onu kendinize hatırlama amaçlı saklayabilirsiniz. Fakat Cv nizi kısa versiyona çevirerek her başvuru için yeniden güncellemek hepimizi başarıya götürecektir.
- Düğün fotoğrafı koymak: Evet arkadaşlar yanlış duymadınız. Bireysel fikrim ayrımcılığı önlemek adına Cv’lerde fotoğraf, yaş, cinsiyet vb. bilgilerin hiç olmaması yönünde. Ancak eğer bir fotoğraf koymak istediysek lütfen sade, düz zeminli ve mümkünse tek başınıza olduğunuz ve vesikalık benzeri bir fotoğraf olsun. Aile fotoğrafları, düğün, nişan fotoğrafları, çocuk kucağında fotoğraflar gibi özel fotoğraflar pek profesyonel görünmüyor.
- Okunması zor yazı karakteri ya da büyüklüğü seçmek: Bazen o küçücük yazıları okuyabilmek için çok çaba sarf ediyorum. Hele bir de karmaşık font seçildiyse baş ağrısı başlıyor okumaya çalışırken. Her adaya aynı fırsat eşitliğini sağlamaya çalışan işe alımcılara yardımcı olmak hepimiz isteriz değil mi? J Sonuçta okuyamadığımız bir cv’yi değerlendiremeyiz ve değerlendiremediğimiz cv için bir şans yaratamayız. Okunaklı ve uygun punto mu seçilmiş diye cv’nizi son kez gözden geçirin. Mümkünse bir çıktı alıp bakın her şey yolunda mı diye.
Tüm bunlar genel yapılan hatalar ve dikkat edilemsi gereken temel şeyler. Cv Hazırlama konusunda yazdığım diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
Profesyonel ve etkili bir cv için benimle iletişime geçebilirsin:
**@pa***********.com
Error: Contact form not found.