Mülakatlarda çoğu zaman fark etmeden yaptığımız birçok hata var. Biz farkında olmadığımız için mülakatın iyi geçtiğini zannediyoruz. Görüşme sonrasında ise aldığımız olumsuz cevaplar bizi bir bilinmez döngünün içine çekiyor. Neden olumsuz olduğunu bir türlü anlayamadığımız bir görüşmeler silsilesinin içinde kafamız karışıyor. Aşağıda paylaştığım maddeler benim bugüne kadar yaptığım görüşmeler sonucunda tespit ettiğim en çok yapılan hatalardır. Doğrusu nasıl olmalıdır onları da yazdım sizler için.

  1. Görüşmeye çok erken ya da geç gitmek: Bir iş görüşmesine geç kalmanın tüm planları alt üst edeceği sanırım bir sır değil. Erken gitmek te aynı şekilde. Erken gittiğinizde işe alım sorumlusunu strese sokmuş olma ihtimaliniz var ne yazık ki. Gittiğiniz şirkete göre değişmekle birlikte sizi yarım saat bekletmeye uygun bir odaları ya da bekleme salonları olmayabilir. En uygunu 10-15 dakika öncesinde orada olmaktır. Adresi bilmediğiniz için çok erken gelmiş olabilirsiniz. Bu durumda ise önerim içeri girmeden önce 15 dakika kalana kadar beklemek. Aksi söylenmediği sürece bu şekilde ilerlemek iki taraf içinde en uygun olan yöntemdir. Geç kalmakta aynı şekilde iki tarafı da stres altında bırakan bir durum. Eğer beklenmeyen bir nedenden dolayı geç kaldıysanız mutlaka en kısa sürede haber vermek gerekir. İşe alım sorumlusunun planlanmış farklı görüşmeleri ya da toplantıları olabilir. Sizin geç gelmeniz bu görüşmenin yapılamayacağı ya da çok kısa sürüp planlanan zamanda bitmesi anlamına gelebilir. Bu nedenle geç kalacağınız zaman arayıp durumu anlatıp özür diledikten sonra yeni planlamayı karşı tarafa bırakmakta fayda var. Eğer uygun ise mutlaka sizinle görüşme için zaman ayıracaktır ama değil ise yeni bir planlama yapmak gerekecektir.
  2. Şirketi araştırmamak: Görüşmelere giderken yapılan en büyük hatalardan biri de şirketi araştırmamak. Bu şirket ne iş yapıyor, hangi iş kollarında hizmet veriyor, eğer üretim fabrikası ise ne üretiliyor vb. konularda araştırma yapmak görüşmede sorulan soruları daha rahat cevaplamanızı sağlayacaktır.
  3. Kendimiz olmamak: İşe alımcılar olarak sadece bu pozisyonun gerektirdiği işi yapacak kişileri aramıyoruz. Aynı zamanda birey olarak nasıl birisiniz onu da öğrenmeye çalışıyoruz. Şirket kültürüne uyum sağlama yönünden değerlendirme yapıyoruz. Yapmacık olmak, ezberlenmiş cevaplar verdiğiniz bir görüşme geçirmek iki taraf için de zaman kaybıdır ne yazık ki. Dürüst ve kendiniz olmak her zaman kazandırır.
  4. Yalan söylemek: Mülakat sırasında işe alımcıyı etkilemek için ya da kendinizi parlatmak için gerçekleri biraz değiştirerek anlatmak her ne kadar basit gibi görünse de aslında tam olarak yalan söylemiş oluyorsunuz. Yalan söylediğiniz profesyonel ve deneyimli bir işe alımcı tarafından kolayca anlaşılabilir. Hem işe girme şansınızı kaybetmiş hem de mesleki itibarınızı zedelemiş olursunuz. En iyisi yalan söylememek.
  5. Negatif olmak: Mülakata gitmek kötü ya da olumsuz bir şey gibi mi geliyor kulağınıza? Eğer cevap hayır ise bunu sürdürmek çok anlamsız değil mi? Gününüz kötü başlamış olabilir ya da geçmiş deneyimlerinizde gerçekten sizi inciten, sinirlendiren, mutsuz eden yaşanmışlıklar olabilir. Tüm bunları pozitif bir yaklaşımla aktarmak size olan katkılarından bahsetmek kazandıracaktır.
  6. Telefonumuzun sesini açık bırakmak: Evet hala unutuluyor o sesi kapatmak. Mülakata gelirken tüm dikkatimizi görüşmeye vereceğimizi düşünüp görüşme süresinde sesi ve titreşimi kapalı konumda tutmak gerekir. Yine de heyecandan unuttunuz ve telefon titremeye çalmaya başladı ise yerinizde olma hemen komple telefonu kapatırdım. Arayan kişinin tekrar tekrar merak edip arama ihtimali sizi de korkutmuyor mu?
  7. Güçlü Yönlerimizi ortaya çıkarmamak: Görüşmede sorulan soruları hep biz dili ile cevaplamak ya da genel geçer cevaplar vermek sizi diğer adaylardan ayıramaz. Güçlü yönleriniz neler, pozisyonda bu yönleri nasıl kullanabilirsiniz. Başarılarınız ve bireysel olarak yaptığınız projeler veya katkılar konusunda çekincen olmayın ve ben dili bunları anlatın. Kendinizi öveceğiniz bir yer var ise o da iş görüşmeleridir. Tabi abartıp itici olmadan.
  8. Soru Sormamak: Görüşme öncesinde hazırladığınız soruları mutlaka sorun. Tabi buradaki kilit nokta soru hazırlamış olmak.

 

Koala HR
Koala HR

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için Cookie kullanıyoruz. Çerez Aydınlatma Metni