Mülakata tamamıyla çalışmış ve hazırlanmış bile olsak bazen görüşme öncesinde hala stres ve kaygı yaşayabiliyoruz. Gelin hep birlikte mülakat öncesi oluşan stres ile nasıl başa çıkabiliriz bakalım.

  • Mülakat pratiği yapmak: Mülakat öncesinde hazırlık yaparken hangi sorulara hangi cevapları vereceğim diye düşünerek tüm cevapları hazır etmek stresinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Kafanızın içinde mülakata başlayıp tüm soruları hazırladığınız gibi cevaplayıp mülakatı başından sonuna yapın ve bitirin. Bu sizi farkında olmadan o kadar rahatlatacak ki.
  • Detaylara hazırlanmak: Mülakat öncesi gideceğimiz yer kaç dakika sürer? Nasıl ulaşım sağlayacağız?  Yürümek gereken mesafe var mı? Mülakat online olacaksa mikrofon, kamera vb. ihtiyaç olan her şey hazır mı? Yüz yüze görüşme de bizden istenen sunum vb. bir şey ise hazır mı? Bu ve buna benzer ne kadar detay var ise aklınıza gelen önce bunları bir yere not edin ve sonrasında tüm bunlara dair hazırlığınız bittikçe yanına renkli bir kalem ile tik atın. Bu işaretleme bilinçaltında tamamlanmışlık hissi yaratacağı için siz de farkında olmadan kaygınızın azaldığını göreceksiniz.
  • Fiziksel aktivite yapın: Fiziksel aktiviteler insanın stresini azaltır. Eğer henüz daha evdeyken stres başladıysa bulaşıkları toparlamak, çamaşır asmak vb. sizi çok yormayacak ama hareket etmenize yardımcı olacak aktiviteler yapabilirsiniz. Ya da 15 dakikalık kısa yürüyüşler yapmak, bisikletiniz var ise bir tur atmak çok işinize yarayacaktır. Müzik ise benim en sevdiğim yollardan bir diğeri. Hareketli ve sizi motive eden sevdiğiniz bir müziği açıp dinleyebilir hatta dans edebilirsiniz. Ortada kaygı falan kalmayacaktır. Hatta ben mülakatlara giderken arabada yüksek ses ile bu müzikleri dinleyerek giderdim.
  • Doğru beslenin: Stresli zamanlarda insanlar ya çok yemeye ya da hiç yememeye başlarlar. İkisi de istediğimiz bir şey değil. Bu dönmelerde hamburgerler ile ya da krakerlerle kendimizi rahatlatmaya çalışmak pek doğru gelmiyor kulağa. Midemiz için de pekiyi değil bence. Normal günlerde nasıl besleniyorsak o şekilde beslenmeye devam etmek bence öenmli.
  • Düşünelim En kötü ne olabilir: Yanlış bir şey söylersek? Hata yaparsak? İşe alınmazsak? En kötü ne olabilir? Tabi ki iş aramaya devam ederiz. Dışarıda bir sürü yeni iş fırsatı olduğunu aklımızda tutalım.
  • Profesyonel Destek Alın: Mülakat konusunda tüm bunlara rağmen hala stresli ve kaygılı hissediyorsanız bir HR profesyonelinden sizin için bir mülakat simülasyonu yapması konusunda destek alabilirsiniz. Bu sayede mülakattan önce deneme niteliğinde bir mülakat yapmış olursunuz geri bildirim alıp eksik noktalarınızı iyileştirebilirsiniz ve tam anlamıyla hazır bir şekilde görüşmeye gidebilirsiniz.
Koala HR
Koala HR

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için Cookie kullanıyoruz. Çerez Aydınlatma Metni