İnsan kaynaklarında çalışan biri olarak aldığım soruların büyük çoğunluğu mülakata nasıl hazırlanılması yönünde oluyor. Ben de sizler için bir çırpıda okuyabileceğiniz bir liste hazırladım.

Eğer bir şirket sizi iş görüşmesine çağırdıysa öz geçmişiniz amacını yerine getirmiş ve sizi mülakata davet ettirmeyi başarmıştır. Etkili öz geçmiş hazırlama yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Mülakata Hazırlanırken Faydalı Olabilecek Maddeler
  1. Atacağımız en önemli adımlardan ilki şirket ve pozisyon hakkında araştırma yaparak başlamak olmalı. Şirketin bulunduğu sektördeki gelişmeler, şirketin başarıları, son yıllardaki gelişmeler, kurum kültürü gibi bilgilere internette yapılacak küçük bir araştırma sonucu ulaşabilirsiniz. O şirkette çalışan ya da geçmişte çalışmış tanıdıklarınız var ise onlardan yardım alabilirsiniz.
  2. Özgeçmişinize çalışın. Aldığınız sorumluluklar, yaptığınız projeler vb. anlatmak istediğiniz şeyleri kafanızda toparlayın. Hatta ben olsam mülakatlarda en çok sorulan soruları açıp internetten en azından onlara göre kafamda cevaplar hazırlardım.
  3. Görüşmeye gitmek için abartıdan uzak temiz, şık, ütülü ve kendinizi içinde iyi hissedeceğiniz bir kıyafet seçebilirsiniz. Ben buradayım diyen takılar, rengarenk ve abartılı makyaj ve ağır kokulu parfümlerden ise uzak durmalısınız.
  4. Yeni aldığımız herhangi bir kıyafeti ilk defa bir iş görüşmesinde kullanmamakta fayda var. Ayakkabı ayağınızı vurabilir, gömlek omuzlarınızı ya da boğazınızı sıkabilir bir de kravat kullanıyorsanız tehlike çanları çalmaya başlayacağı için seçimlerimizi daha önce kullandığımız kıyafetlerden yana yapmalısınız.
  5. Sizi mülakata davet eden kişiden görüşme adresi ve iletişim bilgilerini mutlaka alın. Hatta mail olarak istemek ve tarif almak daha sağlıklı olacaktır. Yolda başınıza gelebilecek olası durumlar için mülakat saatinden 5- 10 dk önce orada olmanız yeterli olacaktır.
  6. Görüşmeye girmeden önce telefonunuzun sesinin kapalı olduğundan da emin olun.
  7. Görüşme süresince eski şirketinizdeki olumsuzları şikâyet ederek ve eleştirerek anlatmak yerine bu olumsuz durumların sizde yarattığı katma değeri anlatabilirsiniz.
  8. Gülümseyin ve olumlu bir tavır ile görüşmeye edin.
  9. Sormak istediğiniz soruları not alıp görüşme sonunda çıkarıp oradan sorabilirsiniz. Mülakatlarda sorulabilecek sorular yazıma buradan göz atabilirsiniz.
  10. Motivasyonunuzu ve istekliliğinizi göstermekten çekinmeyin.

Merak ettiğiniz bir şey olursa bana istediğiniz zaman sorabilirsiniz. Haftalık olarak gelen tüm mesaj ve maillerime dönüş yapıyorum. 🙂

Koala HR
Koala HR

1 comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için Cookie kullanıyoruz. Çerez Aydınlatma Metni