Üniversitedeyken yarı zamanlı çalışmak için başvurduğum bir pozisyon ile ilgili mülakata davet edilmiş, dersten çıkıp koşarak görüşmeye gitmiştim. Sorulan tüm sorulara hayallerimi anlatarak cevap verdikten sonra “Sormak istediğiniz bir şey var mı? “ sorusuna “Hayır yok. Çok sağ olun.” diye cevap vermiştim sonra görüşmeyi bitirmiştik.

Görüşmeden sonra ağzım kulaklarımda eve dönerken kalp atışlarım yavaşlamış gerçek hayata dönmüş olmalıyım sanırım ki aklıma bazı sorular gelmeye başladı. Hangi günler kaç saat çalışacaktım? Sonuçta okula gidiyordum. Servis var mıydı yoksa yol parası mı veriyorlardı? Kaç kişilik bir ekiple çalışacaktım? Tüm bu soruları sormak heyecandan aklıma bile gelmemişti.

Çoğu zaman iş görüşmelerinde sadece işverenin bizi seçtiğini düşünürüz ve soru sormaktan çekiniriz. Hâlbuki adaylar olarak bizlerde çalışmak için kendimize en uygun işi bulmaya çalışıyoruz sorularımızın olması gayet normal.

İnsan kaynaklarında çalışmaya başladığımda bu durumu gözlemlemek için çok fırsatım oldu. Yaptığım mülakatlar sırasında gözlemlediğim önemli şeylerden bir tanesi de adayların soru sormaktan kaçınmalarıydı.  Mülakatı sonlandırmadan önce “Sormak istediğiniz, merak ettiğiniz bir şey var mı?” diye mutlaka soruyorum ve genellikle “Yok. Teşekkürler.” cevabını alıyorum. Çok az aday aklındakileri soruyor.  Bu noktada geçmiş anılarımı da yâd ederek soru sorulmamasının iki temel nedeni olduğunu düşündüm.

Birincisi, görüşme harika ilerledi ve insan kaynakları görevlisi her şeyi adeta karşısındaki adayın aklını okurcasına anlattı ve hiçbir detayı atlamadı.

İkincisi, aday mülakata hazırlanmadan geldiği için görüşme heyecanı ile aklına soracak soru gelmedi veya hazırlandıysa bile sormaya çekindi.

Mülakat öncesinde şirket ve başvurulan pozisyon ile ilgili araştırma yapıldığında aslında sorulacak çok şey olduğunu göreceğinize eminim. Mülakata gitmeden önce nasıl hazırlanmalıyız merak ediyorsanız buradaki yazıma göz atabilirsiniz.

Öncelikle söylemeyi çok istediğim şey mülakat çift taraflı bir süreçtir. Her iki tarafında birbirini tanıması ve uygun pozisyona uygun adayın yerleştirilmesi için yürütülen bir tanışma toplantısıdır. Dolayısıyla sizler de soru sorabilirsiniz, sormalısınız. Adaylar pozisyon ile ilgili soru sorduklarında ne kadar ilgili ve istekli olduklarını göstermiş olurlar.

Peki, bu kadar anlattıktan sonra mülakatta soracağımız sorulara bazı örnekler vermek gerekirse;

  • Bu pozisyon için işe alınacak adayda aranan özellikler, beklentiler nelerdir?
  • Bu pozisyon yeni açılan bir pozisyon mu yoksa daha önce bu görevde çalışan biri var mıydı? Yeni bir pozisyon ise açılmaya nasıl karar verildi?
  • Pozisyonun ana sorumlulukları neler?
  • Şirket çalışanların gelişimi için eğitim imkânları sunuyor ya da destekliyor mu?
  • Şirkette çalışan kişi sayısı nedir? Aday olduğunuz bölümde çalışan kişi sayısı nedir?
  • İç eğitimci sistemi mevcut mu?
  • İşe başladığım takdirde oryantasyon eğitimi olacak mı?
  • Mülakat süreci nasıl ilerleyecek? Olumlu ya da olumsuz geri dönüş yapılacak mı?
  • Performans değerlendirmesi yapılıyor mu? Yapılıyorsa içeriği nedir ve ne kadar süre aralığında yapılıyor?
  • Şirketin organizasyon yapısı ve kariyer planlaması nasıl?
  • Vardiyalı bir pozisyon ise vardiya düzeni mola saatleri nasıl?
  • Servis imkanı var mı? Var ise size bu konuda kim destek olacak.

Tüm bu soruların arasında eminim ki gözleriniz ücret konusunu aradı. İlk görüşmede ücret ve yan haklar, zam oranları ve dönemleri, terfi süreci, şirket aracı ve telefonu verilip verilmediği konularında hazırladığınız sorularınız  varsa bu konularda karşı taraftan soru yöneltilmediyse sorularınızı bence ikinci görüşmeye bırakmakta fayda var. İkinci görüşme olmayacaksa sürecin nasıl ilerleyeceği sorulduktan sonra bu konular konuşulabilir.

Mülakat sırasında İnsan Kaynakları görevlisine doğru sorular sorarak pozisyonun detaylarını öğrenebilirsiniz. Bunun için de öncelikle görüşmeye gideceğiniz şirketi araştırıp bilgi edinmek işinizi kolaylaştıracaktır. Şirketin bulunduğu sektör, görüşme yapacağınız pozisyon hakkına araştırma yapmanız görüşmede doğru sorular sormanıza yardımcı olacaktır.

Sizin görüşmelerde sorduğunuz ya da sormayı düşündüğünüz sorular neler?

Merak ettiğiniz bir şey olursa bana istediğiniz zaman sorabilirsiniz. Haftalık olarak gelen tüm mesaj ve maillerime dönüş yapıyorum. 🙂

Koala HR
Koala HR

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için Cookie kullanıyoruz. Çerez Aydınlatma Metni