Birçok insanın evden çalıştığı bu günlerde zaman yönetimi konusunda farkındalığımız arttı ve hep birlikte zamanın ne kadar önemli olduğunu fark ettik. Yapılacak birçok iş varken tüm bunları nasıl sıraya koyup verimli bir şekilde belli bir zaman içinde sonuçlandıracağım diye düşünüyorsanız tam bize göre bir yöntem anlatacağım şimdi. Bu yöntemin ismi Pomodoro Tekniği.
Pomodoro İsmi Nereden Gelmiştir
Pomodoro İtalyanca domates demek. 1980’li yıllarda Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu tekniği geliştirirken mutfaklarda kullanılan domates şeklindeki zaman sayaçlarından ilham almış. Bu nedenle ismini Pomodoro Tekniği koymuş.
Pomodoro Tekniği Nedir
Pomodoro Tekniği uzun saatler aralıksız çalışmak yerine belirli periyotlarda kısa molalar vererek çalışmayı içeriyor ve daha verimli çalışmayı hedefliyor. Belirlenen çalışma süresi 25 dakika, kısa molalar ise 5 dakika sürmektedir.
Ev işleri, ders çalışma, günlük işler, ofis işleri gibi neredeyse her işe uygulanabilecek bir yöntem olduğu için oldukça faydalı. En çokta Agile çalışma metotları kullanan yazılım ekipleri tarafından oldukça tercih edilen bir yöntem.
Pomodoro Tekniğinin Faydaları Nelerdir
- Pomodoro Tekniği sayesinde dikkatimizi uzun süre bir iş üzerinde tutmaya çalışarak yormak ve dağılmak yerine verilen 5 dakikalık kısa molalar ile dikkatimizi hep taze tutmuş oluruz.
- Yüksek odak ve dikkat gerektiren işlerimiz var ise bu işleri zamanında bitirmeye yardımcı olmaktadır.
- İşe döndüğümüz 25 dakikalık sürelerde ise maksimum odaklanma ve dikkat ile çalışırız.
- Düzenli molalar verdiğimiz için minimum seviyede zihinsel yorgunluk hissederiz.
- Bu teknik sayesinde verimli çalışmak, sonuç odaklı çalışmak, zamanı doğru kullanarak planlı bir şekilde birçok iş bitirmek mümkündür.
- Düzenli bir şekilde çalışmaya alıştığımız zaman bu yöntem sayesinde zamanımız yokmuş hissinin verdiği kaygı ortadan kalkar.
- Dikkat dağıtıcılar ortadan kalkmış olur. 25 dakikalık sürede kendimizi işe verdiğimiz için maksimum verimlilik ile çalışırız.
Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır
Pomodoro Tekniğinin uygulaması çok kolaydır tek ihtiyacımız olan şey mantığını bir kez anlamak ve kağıt, kalem ve zamanlayıcı ya da saat. Bu tekniği alışkanlık haline getirip daha verimli bir şeklide kullanmak için ortalama 7-20 gün uygulamak gerekiyor.
Önemli Bilgiler
- Teknik olarak baktığımızda 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık moladan oluşan 30 dakikalık bir periyota bir pomodoro denir.
- Dört pomodoro yaptığımızda, yani 2 saat sonra yarım saatlik bir mola verebiliriz.
- Bir günde 6-12 arası pomodoro yapmak ideal sayılıyor. Siz kendi çalışma planınıza göre kaç pomodoroya ihtiyacınız olduğunu belirleyebilirsiniz.
Uygulama Adımları
- Plan Yaparak Başlayın:
- Pomodoro tekniği ile çalışmak için ilk olarak yapacağımız tüm işleri liste şeklinde yazmak gerekir.
- Kısa vadeli ve uzun vadeli yapmanız gereken işler listesi hazırlamak ilk işimiz.
- Sonrasında ise bu işler için bir öncelik sırlaması yapmak gerekir. Aylık, haftalık ve günlük işlere böldükten sonra o gün içindeki işleri planlamaya sıra gelecek.
- En uygun planı aslında çalışacağımız konuyu ne kadar sürede bitireceğimizi bilirsek yapabiliriz. Fakat bilmiyorsak da hiç sorun değil. Tahmini olarak ne kadar süreceğine dair bir öngörü ile başlayabiliriz. Sonrasında çalışırken kendimizi gözlemeyip toplam doğru süreyi göreceğiz. Bir sonraki planı ise buna göre daha doğru saatler ile planlayabiliriz.
- Sonra ise bu işi bitirmek için kaç pomodoroya ihtiyacımız var onu belirliyoruz.
- 25 dakikalık çalışma + 5 dakikalık mola şeklinde tüm 30 dakikalık pomodoroları planladıktan sonra o günkü planımız hazır olmuş oluyor.
- Çalışmaya Başlayın: Planladığımız pomodoro takvimine uyarak o günkü çalışmamızı devam ettirmek ilk hedefimiz. 25 dakikalık sürelerde iş dışındaki bir şeyle ilgilenmemeye çalışmalıyız. Aklımıza gelen kafamızı dağıtan bir şey olursa hemen tekrar işe dönmek için kendimize öz disiplin kazandırmaya çalışmalıyız. Belli bir süre sonra otomatik olarak buna alışacağız zaten.
- Mola Yapın: 5 dakikalık molalarda en önemli şey sadece mola yapmak. İş ile kesinlikle ilgilenmemek. İş dışında farklı aktiviteler yaparak bu süreyi bitirip tekrar işe dönmek.
- Gününü Değerlendir: Gün içinde çalışırken yaptığımız listenin yanına işlerimizin ne kadar sürede tamamlandığını yazabiliriz. Bu sayede sonunda yaptığımız çalışmaların ne kadar sürdüğünü gösteren bir listemiz olur. İşlerimizin bitme süresini pomodoro cinsinden yazarak bir sonraki çalışma için hazırlık yapabilirsiniz.
Bu teknik ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayıp orijinal metni okuyabilirsiniz. Zaman yönetimi ile ilgili yazdığım Eisenhower Matrisi Ile Zaman Yönetimi yazımı buradan okuyabilirsiniz.