İşletmenizin en önemli değeri: yol arkadaşlarınız olan çalışanlarınızdır. İşin devamlılığını sağlayan sistemin kurucusu ve yürütücülerinden biri olan en iyi çalışanınız bir gün size “Ben işten ayrılmak istiyorum.” diye, gelse ne yapardınız, hiç düşündünüz mü? En iyi çalışanların genelde kurum kültürünün ve ekip sinerjisinin oluşmasına büyük katkılar sunduğu görülmektedir. Peki, ayrılmaları durumunda diğer çalışanların kafasında oluşabilecek soru ve endişeleri de görebiliyor musunuz? En iyi çalışanların işten ayrılması diğer çalışanlarınızın konumuyla ilgili olumsuz düşüncelere kapılmasına neden olur. Hiç akıllarında yoksa bile “Acaba biz de mi ayrılalım?” gibi sorular oluşur.
Haydi, gelin bu süreci başından sonuna kadar detaylı bir şekilde ele alalım ve böyle bir durum yaşandığı halde ne yapabileceğimize birlikte bir göz atalım.
1. En iyi çalışanlarınızı elde tutmak için ne yapabilirsiniz? 🔍
Bildiğiniz gibi özellikle günümüzde işine dört elle sarılan, kurumuna ve işine bağlılığı yüksek çalışanlar bulmak kolay değildir. Hele ki onları kurumda tutmak… Bu yüzden işverenlerin en iyi çalışanlarını elde tutmak için planlamalar yapması gerekir. Bu planlamalar çalışanın motivasyonunu arttıran ve gelişimine katkı sağlayan faaliyetlerden oluşmalıdır. Ayrıca aşağıdaki konuların da oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır. İşverenlerin bu hususlara dikkat etmesinin değerli olduğunu hatırlatmak istiyoruz.
👉 Adil olun:
Çalışanlarınıza karşı adil olmanız gerekir. Tüm çalışanları aynı kefeye koyarsanız size ve işe olan güvenlerini kaybedebilirler. Onları performanslarına göre değerlendirmeniz en doğru şeydir. Tabii ki süreçte önemsediğiniz farklı parametreler varsa onları da değerlendirmeye dahil edebilirsiniz. Esas olan, eşitlik ve adalet kavramlarının doğru bir şekilde konumlandırılmasıdır.
👉 Saygı gösterin:
Çalışanlarınızın insandır ve her insanın olduğu gibi onların da duyguları, beklentileri ve ihtiyaçları vardır. Onların kişiliğine, yaptıklarına, görüşlerine, emeklerine ve zamanına saygı duymalısınız. Hiç kimse insanlığın temel ihtiyaçlarından biri olan saygının olmadığı bir yerde üretmek istemez. Üretse de uzun vadeli ve kaliteli işler ortaya çıkmaz. Bu nedenle, işverenlerin insan odaklı olması önerilmektedir.
👉 Teşekkür edin:
Emek ve zaman verilen her şey değerlidir. İşverenlerin, çalışanlarının başarılarını görmesi, takdir etmesi, teşekkür etmesi, onlara güvendiğini hissettirmesi ve ödüllendirmesi bağlılık ve aidiyet için önemlidir. Ayrıca yaptıkları işleri takip ederek pozitif geri bildirimlerde bulunun. Bu durum onlara yaptıkları işin önemli olduğunu ve kendilerinin değerli olduğunu hissettirecektir.
👉 Dinleyin ve anlayın:
Çalışanlarınızın sizinle, kurumla veya ekip arkadaşlarıyla ilgili geri beslemeleri olabilir. Onu dinleyip, anlamaya çalışırsanız hem çalışanınızı önemsediğinizi gösterirsiniz hem de kurumunuz için geliştirilebilir yönlerin farkında olursunuz.
👉 Hak’larını verin:
Çalışan hakları yönetmeliklerle düzenlenip, korunmaktadır. Bunun takibini yapmak ve uygulamak sizin sorumluluğunuzdadır. Yaptıkları iş karşılığında hak ettikleri ücreti verin. Verin ki, yaptıklarının görüldüğünü ve önemsendiğini anlasınlar.
👉 Ulaşılabilir ve yardımsever olun:
İhtiyaç duyulduğunda çalışanlarınızın size ulaşması için alan açın. Her hangi bir sorunla karşılaştıklarında size kolayca ulaşabileceklerini bilmeleri onları mutlu eder. Bununla birlikte, iş veya özel hayatlarıyla ilgili uyum problemi yaşadıklarında onlara yardım edebilmeniz, anlayış göstermeniz çok değerlidir. Aktif ve açık iletişimi korumanız bu süreci kolaylaştıracak ve onları daha iyi tanımanızı sağlayacaktır.
👉 Kişisel gelişimlerini ve kariyer hedeflerini destekleyin:
Çalışanlarınızın kariyer hedefleri yoksa, yollarını çizmeleri için alan oluşturun. Kariyerinde yükselmek isteyip ne yapacağını bilemeyen ve sizin mentorluğunuza ihtiyaç duyan çalışanlarınıza destek olun. Ayrıca kişisel gelişimleri için eğitim imkanları sunup, yaratıcılıklarını gün yüzüne çıkartmalarını sağlayabilirsiniz.
Doğru çalışan bulmak zor, onu elde tutmak daha zor. Bu durum kurumun çabasını, dikkatini ve ilgisini gerektirir. Fakat, bunu başarmanız halinde; sistemi yürüten çalışanlarınız mutlu olur. Onların mutluluğu size de yansıyacaktır (Koala’ya güvenin. Bizzat denendi ve onaylandı ✅🐨). Böylece, ortak hedefler doğrultusunda birbirine sımsıkı kenetlenen ve ne olursa olsun her sıkıntının üstesinden gelebilecek bir ekibiniz olur.
2. İşten ayrılma mülakatı düzenleyin 🙌
En iyi çalışanlarınızdan biri ayrılma isteğiyle size geldiğinizde öncelikle düşünmeniz gereken birkaç noktaya değineceğiz. Çalışanınızı uzun emek ve zaman harcayarak işe aldığınızı düşünelim. Ayrıca onu eğitmek için de emek verdiniz, zaman harcadınız. Tam verim almaya başlayacakken, neden ayrılmak istiyor? İşte, kilit sorulardan birisi budur. İşverenin ilk etapta bu soru üzerine düşünmesi çok değerlidir.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda, en iyi çalışanların problem çıkarmayan/yaşamayan kesimde olduğu düşünüldüğü için göz ardı edildikleri düşünülmektedir. Bu noktada işverenler; “Nasıl olsa her şey yolunda, ben asıl problem yaşayana odaklanayım.” tavrını takınabilmektedir. Problem yaşayanlara odaklanmak yanlış değildir, aksine çalışanlarınıza vakit ayırmanız ve problemlerini çözmeye çalışmanız çok iyi bir şeydir. Fakat, en iyi çalışanların tam işi sahiplenip, daha ileriye taşıyacağı zamanlarda yalnız bırakılması veya göz ardı edilmesi doğru değildir. Çünkü, çalışanın bir şeyleri çözmek için çabaladığı zamanlarda sizi yanında görememesi ve sorunlarla tek başına mücadele etmesi motivasyonunu düşürecektir.
Evet, şimdi işten çıkış mülakatı sürecinde ne yapılabilir ona bakalım.
Ahh mülakat demişken, az kalsın güzel haberi duyurmayı unutuyorduk! 😅
İşe Alım ve Mülakat sürecinde bulunan yöneticiler ve insan kaynakları çalışanları için tasarladığımız “Yetkinlik Bazlı Mülakat Teknikleri Eğitimi” kayıtlarımızı açtık!
Detaylı bilgi ve başvuru sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. 🤩
İşten ayrılmak isteyen çalışanlarla çıkış mülakatı düzenlenmesi gerekmektedir. Mülakatta, çalışanın neden ayrılmak istediği detaylı bir şekilde sorulmalıdır. Aşağıdaki örnek sorulardan yararlanabilirsiniz. Yaşanan problemi dikkate alarak soruları çeşitlendirebilirsiniz.
- Onu rahatsız eden bir şey mi oldu?
- Motivasyonunu ve enerjisini arttıracak bir şey yapılamaz mı?
- Nasıl bir çözüm geliştirilebilir?
- Kurumun veya işverenin hangi noktalarda gelişime açık olduğunu düşünüyor?
Bu mülakatta çalışanın söylediği her şeyi kurumunuzu besleyecek bildirimler olarak kabul edin. Çünkü, işverenler genelde ayrılmak isteyen çalışanlarına karşı tavır alma yoluna gitmektedir. Bu hataya düşmeyin. Ortada bir sorun var ve bu soruna çözüm odaklı yaklaşmak gerekir. Hiç kimse (istisnalar dışında) isteyerek iş değiştirmek istemez. Sizin için olduğu kadar çalışanlarınız için de zor bir süreçtir. Bundan dolayı böyle durumlarda olabildiğince geri beslemeye önem vererek ilerlemeniz çok önemlidir.
Marka değerinizi arttıracak değerli çalışanlarınızı kaybetmeyin. (Koala’dan söylemesi 🐨🎤)
3. Teşekkür edin ve desteğinizi hissettirin! 🙏
Mülakat sonucunda ortak bir yol bulamadıysanız ve çalışanınız kesin olarak ayrılıyorsa mutlaka şunları yapın:
- Bugüne kadar ekipte yaptığı tüm çalışmalar için ona kocaman bir teşekkür edin.
- Kariyer yolculuğunda ona başarı ve şans dileklerinizi iletin.
- Referans talep etmesi halinde, memnuniyetle referans olabileceğinizi söyleyin.
- Kapının ona her zaman açık olduğunu da bilmesinde fayda var 🙂
En iyi çalışanlarınız işten ayrıldığında yalnızca para kaybetmezsiniz. Bununla birlikte ekip içindeki motivasyon, moral, verimlilik gibi birçok kayıp yaşayabilirsiniz. Bu durumu onarmak ve tekrar eski haline getirmek hem size hem de kurumunuza yük olacaktır. Bu yüzden ilk başlıkta bahsettiğimiz konuları önemsemenizi öneriyoruz. 🙌