Geri Dön

Avrupa’da İş Bulma -5 | Mülakata Hazırlık

“Avrupa’da İş Bulma” serisinin son yazısında iş başvurusu yaparken oldukça önemli olan Mülakata Hazırlık konusunu ele aldık. Umuyoruz ki sizler için faydalı bir seri olmuştur.

Keyifli okumalar 🌸

Avrupa’da İş Bulma -5 | Mülakata Hazırlık

Avrupa’da İş Bulma -5 | Mülakata Hazırlık

Mülakat, başvuru süreci bittikten sonra adayların heyecanla beklediği bir görüşmedir. Kimine göre kendini anlatmamın tek yoluyken, kimine göre çıkacağı yeni yolculuğun ilk heyecanı olarak da tanımlanabilir. Peki, hiç düşündünüz mü, mülakatı bu kadar önemli kılan şey nedir? Aslına gelecek olursak burada yatan en önemli neden, hem adayı tanımak hem de adayın şirketi tanıması için fırsat sunmasıdır. Bu sürece hakim olmak, mülakatın da aday için güzel geçmesini sağlayacaktır. Bundan dolayı yazımızda detaylı bir şekilde ele aldığımız mülakata hazırlık sürecini benimsemeniz ve özümsemeniz çok değerlidir. Nitekim bunu başardığınız zaman mülakatta hem özgüvenli hem de rahat hissettiğinizi duyumsayacaksınız.

Haydi o zaman hazırsanız başlayalım!

Hangi sorular sorulur? ✅

Genel sorular:

👉 Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Öz geçmişinizde öne çıkarmak istediğiniz noktaları açık ve net bir şekilde anlatmanız amacıyla sorulan bir sorudur. Soruyu cevaplarken öz geçmişinizde yer alan tüm detayları aktarmamaya dikkat edin. Sizin için önemli olan gelişmeleri veya kariyer adımlarınızı özetleyerek anlatmanız gerekir. Yeni mezunsanız veya mezuniyetinize az kaldıysa stajlarınızdan, projelerinizden veya aktif katılım sağladığınız topluluk, stk. gibi kuruluşlardan bahsedebilirsiniz. Eğer deneyimli profesyonel olarak başvuru yaptıysanız ilgili pozisyonla yaşadığınız dönüm noktasını veya yaptıklarınızı özetleyerek anlatabilirsiniz.

👉 Motivasyon kaynağınız nedir, nasıl tanımlarsınız?

Pozisyona başvurma nedeninizi öğrenmek amacıyla sorulan bir sorudur. Soruyu cevaplarken dürüst olmanız gerekir. Mesela, ilanı görünce başvurma isteği uyandıran şey neydi? Bu işte hangi özelliklerini kullanabileceksiniz? gibi soruları düşünerek cevap verebilirsiniz. Ayrıca, maaş da motivasyon kaynağınız olabilir. Fakat öncelikli motivasyonunuzun maaş olmamasını tercih etmeniz sizin için daha faydalı olacaktır.

👉 Kendinizi 5-10 yıl sonra nerede görüyorsunuz?

Mülakatlarda kısa ve uzun vadedeki hedefleriniz hakkında fikir sahibi olup olmadığınızı anlamak için sorulan bir sorudur. Tabii ki zamanla ve yaşanmışlıklarla hedeflerinizin değişme ihtimali var. Bu, kesinlikle anlaşılabilir bir durumdur. Ancak hedeflerinizin olması kariyeriniz hakkında planlama yaptığınızı ve güçlü yönlerinizi anlamak için çaba harcadığını gösterir. Geleceği ile ilgili planı ve hedefi olmayan kişinin işe sağlayacağı verimden şüphe edilebilir. Bundan dolayı gerçekçi ve net hedeflerinizi kısaca anlatmanız size fayda sağlar.

👉 Maaş beklentiniz nedir?

Bu soru genelde adayları zorlayan bir sorudur. Görüşmeyi yapan kişi, başvurduğunuz alana ne kadar aşina olduğunuzu bilmek, pozisyonu ve becerilerinizi nasıl değerlendirdiğinizi anlamak için bu soruyu sorar. Mutlaka görüşmeden önce pozisyon için tahmini maaş aralığını pazar araştırması yaparak öğrenmeye çalışın. Edindiğiniz bilgiler sayesinde hem fikir edinmiş olacaksınız hem de deneyimlerinizi gözden geçirip maaş beklentinizi belli bir aralıkta tanımlayabileceksiniz.

👉 Taşınmak istemenizin nedeni nedir?

Sorulması kaçınılmaz olan sorulardan biridir. Neden ve hangi amaçlarla taşınmak istiyorsunuz? Sizi buna iten şeyler eğitim-öğrenim, yaşam koşullar, coğrafi konum vb. durumlar olabilir. Önemli olan şey bunları mantıklı bir çerçevede güzel bir dille aktarabilmektir. Eğer, henüz bu sorunun yanıtı hakkında bir fikriniz yoksa serinin ilk yazısı olan “Taşınmayı Planla” yazımıza göz atmanızı öneriyoruz.

👉 Ne zaman başlayabilirsiniz?

Mülakata girmeden önce, işe başlayış ile ilgili tarihi düşünmeniz çok önemlidir. Bu konuda fikir sahibi olmanız, görüşme sırasında sorulan “Ne zaman başlayabilirsiniz?” sorusu için hazırlıklı olmanızı sağlar. Böylece soru gelir gelmez net ve doğru cevabı vermiş olacaksınız. Eğer o sırada farklı bir işte çalışıyorsanız ihbar sürenizi kesin bir şekilde görüşme yaptığınız kişiye bildirmeniz yararlı olacaktır.

Pozisyonla ilgili sorular: 

Mülakata hazırlık sürecinde görüşme yapacağınız şirketi araştırmanız çok önemlidir. Tabii ki kimse size doğrudan şirketin büyüklüğünü veya sektörünü sormayacaktır. Fakat, şirketle ilgili bilginizi ölçmek için dolaylı da olsa soru sorulacaktır.

👉 Şirket hakkında ne biliyorsunuz?

Bu soruyu yanıtlamak için şirketin kuruluşunu, büyüklük hacmini, sektördeki konumunu, stratejilerini, ürün ve hizmetlerini inceleyebilirsiniz. Bununla birlikte, şirketin güncel durumuna da bakıp, hali hazırda yürüttüğü projeler ve çalışmalar hakkında fikir edinebiliriz. Görüşme sırasında edindiğiniz bu bilgilere atıfta bulunarak anlatım yapmanız görüşmeyi yapan kişinin dikkatini çekecektir.

👉 Neden bu şirketi ve bu pozisyonu seçtiniz? 

Şirket hakkında araştırma yaptınız. Şimdi ise sıra, neden orada çalışmak istediğinizi temellendirecek nedenleri anlatmaya geldi. Soruyu cevaplarken pozisyona başvurma nedeninizi ve sizi motive eden etmenleri anlatabilirsiniz. Bununla birlikte, motivasyonlarınızla ve şirketin değerleri arasında bağlantı kurmanız size oldukça yarar sağlayacaktır. Bu durum, aranızda bir bağ oluşturulabileceğini ve buna açık olduğunuzu gösterecektir.

Eğer hangi şirketi seçeceğinize henüz karar vermediyseniz serimizin “Nerede Çalışabilirim?” ve “Hangi Şirketlere Başvurabilirim?” konulu içeriklerini inceleyebilirsiniz.

👉 Sizi neden işe almalıyız?

Mülakatlarda çok sık sorulan sorulardan birisidir. Sorunun cevabını vermek için mutlaka görüşmeden önce ilgili pozisyona neden başvurmak istediğinizi netleştirin. Görüşmeyi yapan kişiye, pozisyona neden uygun olduğunuzu, teknik yeterliliklerinizi ve insani becerilerinizi açık bir şekilde aktarmanız beklenmektedir. Mülakata hazırlık aşamasında bu sorunun üzerine düşünmeniz sizi bir adım öne taşır.

👉 Pozisyonla veya şirketle ilgili merak ettiğiniz bir konu var mı?

Mülakata hazırlık sürecinde kesinlikle pozisyonla ilgili şirkete sorabileceğiniz soruları listeleyin. Bu listedeki sorular görüşme sırasında isteğinizi ve ilginizi aktarmanızı sağlar. Ayrıca; adaylar, bazen hiçbir şey sormamanın iyi bir izlenim bırakacağı düşüncesine kapılabilmektedir. Fakat, bu yanılgıya düşmemek gerekir. Çünkü, şirket onu merak etmenizi, ilgi duymanızı bekler. Mesela, “Takımda kaç kişiyle çalışacağım?” veya “Bugüne kadar bu pozisyonda yapılan en katma değeri yüksek çalışma nedir?” gibi sorular sorabilirsiniz.

Klasik İK soruları:

Sorulara nasıl cevap verilmelidir? 👀

Bu bölümde sorulan sorular adayları oldukça zorlayan sorulardır. Neyse ki bu soruları cevaplamanı için çok güzel bir yöntem var: STAR Tekniği. STAR Tekniği; Durum (Situation), Görev (Task), Eylem (Action) ve Sonuç (Result) kavramlarından oluşur. STAR yönetimini kullanarak sorulan soruları rahatlıkla cevaplayıp, kendinizi daha açık ve net ifade edebilirsiniz.

Bu tekniği çoğunlukla yetkinlik bazlı soruları cevaplamak için kullanmanız önerilmektedir. Tekniği uygulayabilmek için bol bol pratik yapıp, kendinizi bu konuda geliştirebilirsiniz. Yöntemin temelinde, herhangi bir deneyiminizi anlatmadan önce durumun ne olduğunu, oradaki görevinizi, aldığınız aksiyonu ve elde ettiğiniz sonuçları aktarmak vardır. Anlatımınızı böyle bir yol izleyerek yaparsanız, görüşmeyi yapan kişinin sizi anlamasını ve rahatlıkla takip etmesini sağlarsınız. Görüşmeyi yaptığınız kişilere ve süreye bağlı olarak bu tekniği kullanım sıklığınız değişiklik gösterebilir. Ancak, her mülakatta ortalama 3-4 kez kullanabilirsiniz.

👉 Güçlü olduğunuz yönleriniz nedir?

Görüşmeden önce eğitiminiz, stajınız, part time veya tam zamanlı çalıştığınız işler ile ilgili deneyimlerinizi değerlendirin. Değerlendirmeden sonra somut örneğiyle en az üç güçlü yönünüzü tespit edin. Güçlü yönlerinizi tespit ederken başvurduğunuz işin tanımına uygun yönleri esas almanız çok yararlı olacaktır. Çünkü güçlü yönünüz başvuracağınız işi beslemeyecekse, görüşmeyi yapan kişinin ilgisini çekmeyebilir. Bundan dolayı güçlü yönlerinizi analiz ettikten sonra pozisyona uygun olanlardan bahsetmeniz yeterli olacaktır.

Yetkinlikler ve beceriler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak size örnek olması için birkaç beceri paylaşmak istiyoruz: Takım çalışması, zaman yönetimi, çatışma-kriz-stres yönetimi… ve daha fazlası.

👉 Bugüne kadar başardığınız en büyük şey nedir?

Bu soruyu cevaplarken güçlü yönlerinize atıfta bulunursanız verdiğiniz cevabın etkisi daha yüksek olacaktır. Mesela, daha önce yaptığınız bir projeden veya başarıyla sonuçlanan bir deneyimden bahsedebilirsiniz. Soruyu cevaplarken STAR tekniğini kullanabilirsiniz.

👉 Daha önceki deneyimlerinizde veya hayatınızda yaşadığınız en büyük zorluk neydi? Bu zorluğun üstesinden nasıl geldiniz?

İşe alım görüşmesini yapan kişi, farklı durumlarda nasıl davrandığınızı ve nasıl bir yaklaşım sergilediğinizi anlamaya çalışır. Bundan sebeple, farklı durumlar hakkında size sorular sorması muhtemeldir. “Daha önce böyle bir durumla karşılaştınız mı, karşılaştığınızda bu süreci nasıl yönettiniz?” klasik sorulardan bazılarıdır. Bu soruları cevaplarken örneklerle anlatmanızı öneriyoruz.

👉 Geliştirilmeye açık yönleriniz nedir?

Bu kritik bir sorudur. Cevaplarken dikkatli bir şekilde cevaplamanızı öneriyoruz. Bu doğrultuda başvurduğunuz iş için çok fazla ehemmiyeti olmayan üç zayıf nokta belirlemeniz gerekir. Zayıf yönlerinizden bahsederken mükemmelliyetçilik veya duygusal olmak gibi altının doldurulması zor olan şeylerden bahsetmek işinizi zorlaştıracaktır. Bunun yerine kendinizi daha iyi analiz edip zayıf yönlerinizi tespit etmeniz iyi olacaktır. Zayıf noktalarınızı belirlerken SWOT analizinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca, görüşmeyi yaptığınız kişiye zayıf yönlerinizi geliştirmek için çalışmalarınız varsa onlardan da bahsedebilirsiniz.

 

Hangi sorular sorulmaz? ❌

👉 Evli misiniz?

Avrupa’da, uzun süredir adayın medeni durumu işe alım görevlisinin mülakat soruları listesinde yer almamaktadır. Bu tür kişisel soruların ayrımcılık nedeni olarak kabul edilebileceğine inanılır. Eşitlik ilkesi kapsamında da işe alım görevlileri bu tarz soruları sormaktan kaçınırlar. Yani, medeni durumunuzun işe başvurunuzu veya başlamanızı etkileyecek bir unsur olmasının önüne geçilmektedir.

👉 Çocuğunuz var mı? Eğer yoksa ilerleyen zamanlarda planlıyor musunuz?

Avrupa’daki şirketler işe alım uzmanlarının adaya böyle bir soru yöneltmesine izin vermemektedir. Onlara göre, adayın çocuk sahibi olması iş teklifini reddetme sebebi olamaz. En büyük önceliği modern ve sofistike şirket imajını korumak olan Avrupa şirketinin işe alım görevlisi, adaya çocuk sahibi olma planlarıyla ilgili soru sormaz. Öyle bir soru sorulması hoş karşılanmaz. Bu konuyla ilgili endişeleriniz varsa, içiniz rahat olsun.

👉 Kaç Yaşındasınız?

Avrupa şirketlerinin, adayın yaşını sorgulanmadığı görülmektedir. Bunun temel nedeni, adayı ayrıştırmamak ve ona eşit bir şekilde yaklaşmaktır. Bazı şirketlerin, iş tanımlarında yaş, cinsiyet ve diğer kişisel özelliklere dayalı ayrımcılığı desteklemediğini ifade etmesi de dikkat çeken güzel bir faaliyettir.

💰 Bonus: Sizi diğer adaylardan ayıracak bu 10 soruyu mutlaka işverene sorun!

1. Bu pozisyonda çalışacak kişinin karşılaşacağı en büyük zorluklar nelerdir?

2. İşe alınacak kişinin bu pozisyondaki bir günü veya haftası nasıldır, biraz bahseder misiniz?

3. Bu pozisyonda çalışacak kişi için başarılı bir ilk yılın çıktıları nedir?

4. Bu pozisyonda çalışacak kişinin performansını değerlendirmek için kriterleriniz nelerdir?

5. Daha önce bu pozisyonda çalışan kişi ne kadar süre çalıştı?

6. Şirket kültürünüzü nasıl tanımlarsınız?

7. Şirketinizin benimsediği yönetim tarzını nasıl tanımlıyorsunuz?

8. Bu işi en iyi yapan kişiyi düşündüğünüzde, performansını bu kadar olağanüstü yapan şey neydi sizce?

9. Pozisyona uygunluğumla ilgili herhangi bir çekinceniz var mı?

10. Sonraki adımlar hakkında adaylara geri dönmek için zaman çizelgeniz nedir?

Uygulama Önerisi

 

  1. İşe alım uzmanlarının sorması muhtemel soruların yanıt verin ve bu yanıtları bir yere yazın.
  2. Sorulara verdiğiniz yanıtları İngilizceye (hangi dilde başvuru yapıyorsanız) çevirin.
  3. Bir akrabanızdan/arkadaşınızdan partneriniz olmasını isteyin ve yabancı bir dilde görüşme pratiği yapın.

Mülakata hazırlık sürecinizi kolaylaştıracak yazımızın sonuna geldik. Uygulama önerileriyle ve yazıyla ilgili farklı bir görüşünüz veya katkınız olursa geri bildirimlerinizi almayı çok isteriz. 🤩

 

🔔 Avrupa’da iş bulma ile ilgili sizlere faydalı ve öğretici bir yazı serisi oluşturmaya çalıştık. Seriyi beğenmenizi ve hayal ettiğiniz işe en kısa sürede istediğiniz yerde başlayabilmenizi diliyoruz. 🙏🥰

Koala HR Solutions ekibi olarak “Avrupa’da iş bulma” kapsamında sunduğumuz danışmanlık hizmetinden faydalanabileceğinizi de hatırlatmak istiyoruz. Hayallerinize giden yolda bir an önce harekete geçin!

 

Sevgilerimizle ❤🐨

Koala HR Solutions
Koala HR Solutions

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için Cookie kullanıyoruz. Çerez Aydınlatma Metni