Ekip yönetimi ve gelişimi konusu, son zamanlarda yöneticilerin gündemini yoğun olarak meşgul eden konuların başında gelmektedir. Bunun temel nedenlerinden biri; iş şekillerinin ve çalışma ortamlarının değişmesidir. Diğer yandan Z kuşağının iş hayatına atılmasıyla birlikte X ve Y kuşağı yöneticiler yepyeni bir karakter olan, sürekli gelişim mottosuyla hareket eden Z kuşağıyla çalışmaya başlamıştır. Böyle bir ortamda yöneticilerin atacağı her adım şüphesiz şirket kültürünü ve verimliliğini etkileyecektir. Şirket yönetimi, çalışanlarını anlamaya ve sürekli gelişim alanlarına destek olmaya yönelik adımlar atarlarsa bu durumu fırsata çevirebilen kişiler arasına gireceklerdir.
Bugünkü blog yazımızda ekiplerinizin sürekli gelişim alanını desteklemek için neler yapabileceğinizi örnekleriyle anlatmak istedik.
Çayınızı, kahvenizi aldıysanız haydi başlayalım! 🤩☕
Kurs ve eğitim imkanları sağlayın!
Çalışanların kendilerini geliştirecekleri eğitim ve kurslar alması şirketin kalitesini ve verimliliğini artıracaktır. Sürekli kendini geliştiren ve öğrenen çalışanlar, hem şirkete hem de iş arkadaşlarına sürekli gelişim kültürünü benimsetebilecektir. Nitekim, günümüzde öğrenen organizasyonların yeniyi daha çabuk yakalaması da bu kültürün bir parçasıdır. Bu doğrultuda yöneticilerin, çalışanların uzmanlık alanlarına göre veya kişisel farkındalık seviyelerine göre eğitim paketleri planlaması önerilmektedir.
Eğitim ve kurs içeriklerini planlarken kişilerin hem uzmanlık alanını hem de bireysel gelişimlerini dikkate almanız önerilmektedir. Mesela uzmanlık alanı “Stratejik İK” olan çalışanlarınıza aşağıdaki gibi kurslar sağlayabilirsiniz.
Çalışanlarınıza yönelik böyle bir program planlamak için Eğitim ve İK biriminin iş birliği yapmasını öneriyoruz 🙂
Unutmadan: Ücretsiz ve online kurslara da erişim sağlayarak eğitim programını planlayabilirsiniz. Hangi kaynaklardan yararlanabileceğinizi öğrenmek için Çalışanlarınızı Geliştirmek İçin 10 Ücretsiz Online Eğitim Platformu adlı yazımıza göz atabilirsiniz. 🥰🤤
İş birliği alanı yaratın!
Çalışanların sürekli gelişebileceği bir alan oluşturmanın bir diğer yolu; iş birliği oluşumunu teşvik etmek ve takım çalışması fırsatı sunmaktır. İş birliğinin hissedildiği bir alanda çalışanlar yaşadığı her zorlukta kafa kafaya verip “nasıl öğrenebiliriz, nasıl çözebiliriz?” arayışı içerisinde olacaktır. Böyle bir ortamda birbirinden farklı bilgi ve becerilere sahip çalışanlar, paylaşım konusunda cömert olacaktır. Neden mi? Çünkü, onlara birbirlerinden öğrenme fırsatını yakalayacakları bir alan tanımış olacaksınız. Sağlıklı ve şeffaf bir ortamda yapılan iş birliği, çalışanların sürekli gelişim alanını genişletmekle kalmaz, çalışma motivasyonunu da arttırır. Bunu denediğinizde ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız. 😊
“İyi, güzel diyorsunuz. Peki, nasıl yapalım?” dediğinizi duyar gibiyiz. Hemen örnekle açıklayalım. Mesela, şirketiniz için büyük önem taşıyan bir proje yürütüyorsunuz. Bu projede yer alması gereken kişileri farklı departmanlardan seçmeniz gerekebilir. Seçim yaparken kişilerin karakteristik özelliklerini, deneyimlerini ve motivasyonlarını dikkate almanızı öneriyoruz. Seçtiğiniz ekibin iş birliği yapabilmesi için iş bölümünü ve proje yönetimini birlikte yapmaları için onlara fırsat verin. Ön hazırlık çalışmaları yaparak projenin nasıl yürütülmesi gerektiğiyle ilgili bir dosya oluşturmalarını isteyebilirsiniz. Böylece hem süreci sahiplenmiş olacaklar hem de iş birliği için ilk adım atılmış olacaktır. Ayrıca, iş bölümü yaparken takım sözcüsü seçmelerini de isteyebilirsiniz. Bu onlara hem güven verecek hem de fikirlerini ifade edebilecekleri bir alan sunacaktır.
Dikkat: Farklı alanlardan farklı kişileri bir araya getirmek iş birliği ortamı için yeterli değildir!
Mentorluk programlarına teşvik edin!
Çalışanlarınızın mentor programları sayesinde daha yüksek verimle çalışabileceğini biliyor muydunuz? Özellikle işe yeni başlayan veya deneyimi daha az olan kişilere mentor ataması yapmak faydalı olacaktır. Nasıl mı yapacaksınız? Mentorluk programı tasarlamanın birkaç yolu vardır. İster şirket içi ister şirket dışı mentorluk programları tasarlamanız mümkündür. Hangi yolu seçerseniz seçin, hem şirketinize hem de çalışanlarınıza katkı sunmuş olacaksınız. Şirket içi mentorluk programlarında işe yeni başlayan veya deneyimi az olan bir çalışanla, uzun zamandır şirkette çalışan veya deneyimi çok olan bir çalışanı eşleştirebilirsiniz. Eşleşen kişiler, belirledikleri aralıklarda belli bir süre görüşme yaparak birbirlerine aktarımlarda bulunabilirler. Aktarımlar işle ilgili olabileceği gibi kişisel gelişimle de ilgili olabilir. Oluşturacağınız mentorluk programında tüm bu noktaları dikkate alarak planlama yapmanızı öneriyoruz.
Mentorluk programı sayesinde, profesyonel çalışanlar daha az deneyimli çalışanların gelişimine destek olarak sürekli gelişim alanına katkı sağlamış olacaktır. Profesyonel çalışanlar da bildiklerini aktarabildikleri bir alan olduğu için motivasyonları artacaktır. Deneyin ve görün!
Örnek olması için Sabancı Topluluğu Mentorluk Uygulamalarını incelemenizi tavsiye ederiz.
Toparlayacak olursak; çalışanların sürekli gelişim alanını diri tutmak, çalışan bağlılığını arttırmak ve çalışan-yönetici ilişkisini geliştirmek için çok önemlidir. Sürekli gelişim ilkesini şirket içinde ne kadar çok yaygınlaştırırsanız çalışanların da bu harekete katılma olasılığı o kadar çok artacaktır.
📢 İşe Alım Danışmanlığı hizmetimizden faydalanmak isterseniz hello@koalahrsolutions.com mail adresinden veya iletişim formumuzdan bizimle irtibata geçebilirsiniz!
Bu yazımızda, çalışanlarınızın sürekli gelişim alanına nasıl destek olabileceğinizi ele aldık. Umuyoruz ki faydalı ve aydınlatıcı bir içerik olmuştur. Geri bildirimlerinizi bizimle paylaşmanızı çok isteriz. 🥰
Koala ile kalın 🐨💜💚🧡